Izraelbe utaznak a nyíregyházi fehér oroszlánok

0
803 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az állatpark az izraeli Beér-Seva állatkertjének ajándékozta a 2017-ben született fehér oroszlán hármas ikreket.

A park, 2015 óta tart egy fehér oroszlán tenyészpárt  s legutóbbi szaporulatuk, a hármasikrek képei bejárták a világsajtót, így szereztek tudomást az izraeli kollégák a kicsikről. A Nyíregyházi Állatparkkal 2018 januárjában vették fel a kapcsolatot, s a pozitív kimenetelű tárgyalások után elkezdték építeni az új kifutót, a hőn áhított  nagymacskáiknak.

A most 2 éves állatok, Marcus a hím és lánytestvérei  Flóra és Fauna szerdán indultak el szülőhelyükről Nyíregyházáról és közel 20 órás utazás után-mely szárazföldön és levegőben is történik-  megérkeznek majd új otthonukba a NegevZoo-ba, Beer-Sheba-ba . Az állatokat az izraeli kollégák kísérik majd, akik a szállítás előtt megérkeztek már, hogy megismerkedjenek az állatokkal és konzultáljanak a Nyíregyházi Állatpark szakembereivel.

„A Nyíregyházi Állatpark fontos célkitűzésének tartja hogy tartsa és tenyéssze a ritka nagymacska-féléket. Ennek a velejárója az, hogy egy idő után az utódok elkerülnek tőlünk.”

A ritka színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlánalfaj egyik populációjához tartoznak, kizárólag Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. Világos színük a rejtőzködést segíti, ugyanis ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzi. A krugeri oroszlánok fehér színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létüket. Timbavati azt jelenti: a hely, ahol a csillagoroszlánok lejöttek.

A fehér oroszlán nem albínó és nem is külön faj, az oroszlán egyik alfajában előforduló világos színváltozat, egy mutáns gén okozza. Az utódok csak akkor lesznek világos színűek, ha mindkét szülő rendelkezik ugyanezzel a ritka génnel. Először 1928-ban lehetett róluk hallani, de csak a hetvenes években készültek feljegyzések erről a színváltozatról, ekkor szerzett tudomást a világ létezésükről, s ettől kezdve a fehér emberek kívánatos vadásztrófeájává váltak. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, s jelenleg több természetvédelmi szervezet is igyekszik növeli állományukat természetes előfordulási helyükön.

Forrás: Nyíregyházi Állatkert