Itassuk a nyári hőségben a madarakat – De okosan!

0
713 megtekintés
Egy zöldike (Carduelis chloris) iszik egy itatóban Pomáz közelében - MTI Fotó: Kovács Attila
Swing Szerelem Szulák
A kánikula idején nem csak nekünk embereknek, hanem a körülöttünk élő madaraknak is sok folyadékra van szükségük. A kertben a madarak gyülekezőhelye lehet egy jól elkészített itató – írja közleményében a Duna-Dráva Nemzeti Park. De oda kell figyelni bizonyos részletekre, hogy tollas barátaink biztonságban legyenek kertünkben. 

Az itató kialakításakor szabadon szárnyalhat a fantáziánk. Ügyelni kell azonban arra, hogy az itató lassan mélyüljön, a közepére pedig egy lapos követ érdemes tenni, ahol a madarak megállhatnak, leszállhatnak.

Nem kell agyon bonyolítani, ám annál nagyobb élmény tollas barátainkat figyelni – Kép: erdeiprogramok.hu

A lényeg hogy minél inkább természethű lesz az itatónk, annál inkább kedvelni fogják a madarak is. A természetközeli látvány megalkotásához kiválóak a patakkövek, a sóderágy, a betelepített vízi növények. Fontos, hogy az itató árnyékos, vagy félárnyékos helyen legyen, így védhetjük a madarakat tűző napsütéstől, de az is lényeges szempont, hogy a víz kevésbé gyorsan párolog, ha árnyékban van.

Az itató elhelyezésénél ügyeljünk rá, hogy a kertünkbe tévedő macskák számára elérhetetlen legyen, másképp könnyen a madarak vesztőhelyévé válhat.

Házi veréb fürdés után, csurom vizesen, talajitatón – Fotó: Orbán Zoltán – MME

Az énekesmadarak számára fontos, hogy az itató közelében találjanak búvóhelyül szolgáló cserjéket, fiatal fákat, ahová veszély esetén gyorsan elérhetnek. Az ilyen „menekülő útvonalak” biztosítása garancia lehet itatónk népszerűségére. A madáritatóban szeretnek fürdeni a rigók, a kék cinegék, a vörösbegyek. A madarak számára a fürdés, a tollazat tisztán tartása állandó, létfontosságú tevékenység, az itató ezért is lényeges eleme kertünknek.

Tökéletes madáritató és -fürdő a kétarasznyi szélességű virágalátét, amiben a balkáni gerle méretűnél nagyobb madár is kényelmesen fürödni tud – Fotó: Orbán Zoltán – MME

Fontos ügyelni arra, hogy az itató vizét, amennyiben nincs átfolyása a medencének, rendszeresen cseréljük. Itatásra legmegfelelőbb az esővíz.

Lényeges tudni, hogy miután az itatóhoz szoktattuk a madarakat, az itató vízutánpótlása legyen folyamatosan megoldott, nem szabad becsapni a madarakat.