Ismét látható Debrecenben a Föld legnagyobb és legjobb fej rágcsálója, a kapibara

0
104 megtekintés
Képünk illusztráció - kapibara - vízidisznó (Hydrochoerus hydrochaeris) - Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Miután elöregedett és elpusztult az állatkert korábbi kapibara állománya, júliusban a németországi Hodenhagen állatkertjéből érkezett egy tavaly februári születésű fiatal hím kapibara a Nagyerdőbe.

A jövevényt már megtekinthetik a látogatók a dél-amerikai tapírcsalád és a nagy marák társaságában, ráadásul hamarosan nőstények is érkeznek hozzá, mivel az a céljuk, hogy a közönségkedvenc faj ismét sikeresen szaporodhasson a Nagyerdő fái alatt.

Debrecen legújabb lakója, a kapibara hím – Fotó: zoodebrecen.hu

A Dél-Amerika nagy részének folyói, tavai és mocsarai környékén őshonos kapibara, más néven vízidisznó (Hydrochoerus hydrochaeris) a legnagyobb termetű ma élő rágcsálófaj, amelynek kifejlett egyedei akár 50-60 kilogrammot is nyomhatnak.

Mint arról a neve is árulkodik, előszeretettel és ügyesen úszik – lábujjai között úszóhártya is található -, a rá leselkedő ragadozók elől is a víz alá merülve bújik el. Táplálékát főként vízinövények alkotják, de alkalomadtán a termesztett haszonnövényeket is megdézsmálja.

Képünk illusztráció – kapibara – vízidisznó (Hydrochoerus hydrochaeris) – Fotó: Pexels

Élőhelyének szűkülése és az ember-állat konfliktusok következtében a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

Képünk illusztráció – kapibara – vízidisznó (Hydrochoerus hydrochaeris) – Fotó: Pixabay

A kapibarák híresek arról, hogy nemcsak fajtársaik, hanem számos más állat, akár majmok, madarak vagy nagyobb hüllők közelségét is megtűrik, ennek nyomán pedig nagy népszerűségnek örvendenek az állatkertlátogatók körében és az internetes kultúrában.

MTI