Ismét felbukkant a börzsönyi hiúz, de most nappal – videó

0
749 megtekintés
Képünk illusztráció - Eurázsiai hiúz (Lynx lynx) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A Börzsöny Alapítvány természetvédői ismét Facebook-oldalukon tették közzé a videót, amelyen kedvenc hiúzunk épp nappal sétál el a kamerák előtt. Igen rendes tőle, hogy most ennyiszer megmutatja csinos, ám titokzatos valóját. 

„Ilyen az élet. Van, hogy hónapokig nincs észlelés a kameracsapdák előtt, azonban most tavasszal aktívak féltett vadjaink. Ezúttal ismét a hiúz tette tiszteletét. Ferenczi Balázs felvétele.” – írták a Természetvédők bejegyzésükben.

A szlovákiai hegyvidékekről a Börzsönybe, a Zemplénbe, illetve a Mátrába, a Bükkbe és az Aggteleki karsztra is átlátogató, óvatos és rejtőzködő életmódot folytató faj egyedei közül pár tucatnyian élhetnek állandó jelleggel is Magyarország területén.

A hiúz emberre veszélytelen. Ugyan őzet, szarvasborjút is képes elejteni, de főként kisebb emlősökkel táplálkozik. Vadászterülete elérheti a 60-80 km2-t, ami azt jelenti, hogy néhány példány is elég ahhoz, hogy egy egész tájegység élővilágának egészségéhez hozzájáruljon, ne szaporodjanak túl más vadfajok.

Korábban a témában:

Ismét felbukkant a börzsönyi hiúz – videó