Íme Malőr és Mázli, a Fővárosi Állatkert nemrég munkába állt rezidens macskái

0
3 104 megtekintés
A kendermagos Malőr és Mázli, a két legújabb rezidens macska a Fővárosi Állat- és Növénykertben - Fotó: zoobudapest.com
Swing Szerelem Szulák
A szemfüles állatkerti látogatók már kiszúrhatták, hogy az állatkert több pontján is találkozhatunk házi cirmosokkal, akik könnyed eleganciával tesznek-vesznek. Nos, ők nem holmi kóbor macskák, hanem az állatkert rezidens macskái. A csapat legújabb két tagja Malőr és Mázli, akik a Majorság környékén kezdtek dolgozni nemrégiben. 

Sokan vannak, akik kedvtelésből macskát, cicát tartanak otthon, ami nem is meglepő, hiszen nagyon kedves állatok. Részben ezért is háziasították őket évezredekkel ezelőtt, meg persze azért, hogy a gabonakészleteket megdézsmáló rágcsálókat a segítségükkel kordában tartsák. Nem véletlen, hogy a macskák háziasítása éppen arról a vidékről indult ki, ahol már az ókor hajnalán is kiterjedt gabonatermesztés folyt – írja közleményében az Állatkert.

Egerésző hajlandóságuk egy állatkertben is jól jöhet, ugyanakkor a kóbor macskák gondot is okozhatnak, ami érintheti más állatok egészségét. A gyakorlatban az a megoldás vált be, hogy Állatkertünk területén rezidens macskákat tartunk. Ezekről az állatokról mi magunk gondoskodunk, ideértve az etetésüket, az állatorvosi felügyeletet, az egyedi azonosítót (chip), illetve az ivartalanítást is. Ez utóbbi azért fontos, hogy ne legyen ellenőrizetlen szaporulat. A rezidens macskák a kert egy-egy területén szabadon mozogva kijelölik saját territóriumukat, ahonnan aztán ők maguk tartják távol az Állatkert területére kívülről bejönni szándékozó kóbor „riválisokat”.

Malőr és Mázli – Fotó: zoobudapest

A mellékelt képen látható két cica még csak most ismerkedik az állatkerti rezidens macskák életével. A két fiútestvér a Mázli és a Malőr neveket kapta. Amolyan „háztartási” kendermagos cicák, most kilenc hónaposak, és a múlt év végén kerültek az Állatkertbe a Somogy megyei Igalból.

Természetesen a rezidens macskákkal csak véletlenül futhatunk össze, igen elfoglaltak, de a nem háziasított macskafélékből is akad azért az Állatkertben. Oroszlánból az indiai alfaj képviselteti magát, szibériai tigris és perzsa leopárd is látható, na meg a pusztai macska.