Így nyugtasd meg, ha fél a kedvenced a tűzijátéktól

0
235 megtekintés
Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Sok négylábú nem örül a tűzijátékokkal tarkított ünnepnek, hiszen a kutyák bármilyen hirtelen hanghatást akár ezerszer hangosabbnak élnek meg, mint az emberek. Íme pár tipp, hogyan tudod kedvencedet megnyugtatni a tűzijáték előtt és alatt.

„Legyen szó viharról, vagy tűzijátékról, amikor minden durrog, villódzik, sistereg, akkor az állatban kialakul egyfajta menekülési kényszer, azonban bárhová megy, nem tud elbújni előle. Ilyenkor a pánik egyre csak fokozódik, egy gyenge idegrendszerű állatnál ez akár teljes idegösszeomláshoz is vezethet. Amennyiben ijedtében elkóborol, és nem talál haza, ez a pánik csak fokozódik” – magyarázta az állatorvos a helyzet kialakulásának okait.

Fotó: Pixabay

„Egy vihart természetesen nehéz kiszámítani, ám az augusztus 20., vagy a szilveszter minden évben ugyanakkor van, azokra egy gazdának fel lehet, sőt fel kell készülni. Az állatot biztonságos helyre kell bezárni, ahonnan nem tud megszökni, és azon belül is biztosítani kell számára egy búvóhelyet, ahol máskor is biztonságban érzi magát. Be lehet zárni például a garázsba és oda bevinni a házát. Ezen a napon a félős kutyát inkább délután, vagy egyáltalán ne sétáltassuk, ha viszont muszáj, akkor is kizárólag pórázon” – magyarázta Dr. Mátray, aki azt is hozzátette, hogy súlyos esetekben az állatorvossal konzultálva nyugtatók adagolásának sincs akadálya.

Amennyiben nincs más megoldás az állatorvos nyugtató anyagot adhat az állatoknak, elsősorban különféle természetes hatóanyagú szereket javaslok. Ilyenek például a feromonokat tartalmazó illóolajok. A feromonok természetes kémiai anyagok, az élővilágban megtalálhatóak mindenfelé, ezek mind változást váltanak ki a viselkedésben, ilyen elven működnek a különböző rovarcsapdák is. Az ilyen szerek nyugtató hatású feromonokat tartalmaznak.

A természet kincsestára kifogyhatatlan: kutyáknak Bach-féle virágterápiás szereket is alkalmazhatunk, és hogy a macskákról se feledkezzünk meg, számukra  macskagyökér és citromfű kivonatot tartalmazó tabletták jelenthetnek megoldást.

Fotó: Pixabay

Ma már a homeopátiás gyógyszerek hatékonysága sem vitatott, a phosphorus, a rhododendron vagy a borax alapanyagból készült szerek segíthetnek, mivel nyugtatólag hatnak – javasolta az állatorvos, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel a kutyák falkaállatok, a falkavezér viselkedése nagyon fontos.

Az állatainkat ne hagyjuk magára a kritikus időszakban, sugározzunk nyugalmat, viselkedjünk természetesen, mutassuk azt, hogy nincs semmi gond. Amennyiben nyitott erre, akkor próbáljuk meg az élményt néhány finom falattal pozitívvá tenni kedvenceink számára.

További információ a homeopátiáról: ITT

haziallat.hu