Idén szárnyra kel a hétszázadik, mentett tojásból keltetett túzokcsibe

0
167 megtekintés
Túzokgyerekek - Fotó: Czifrák Gábor - kmnp.hu
Swing Szerelem Szulák
Mérföldkőhöz érkezett a negyvennégy évvel ezelőtt megkezdett túzokvédelmi munka Dévaványán. Idén kel szárnyra a hétszázadik, mentett tojásból keltetett túzokcsibe a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Túzokvédelmi Állomásán – olvasható a nemzeti park honlapján

Az 1978. október 30-án átadott Túzokvédelmi Állomás rendkívül fontos szerepet tölt be a hazai túzokvédelemben. Ide kerülnek be az egész országból a veszélyeztetett fészkekből mentett túzoktojások, itt keltetik ki és nevelik fel, majd vadítják vissza a fiókákat a szakemberek. „A kibocsátott egyedek megfigyelése alapján számos alkalommal meggyőződhettünk arról, hogy az általunk repatriált túzokcsibék teljes értékű egyedeivé váltak a Dévaványai-Ecsegi puszták vadon élő túzokállományának.”

Fotó: Czifrák Gábor – KMNP

Az elmúlt 44 év során mindig szép számban tudtak a szabad természetbe visszaengedni fiatal madarakat, így jutottak el oda, hogy az idei fiókákkal együtt már elérjük a hétszázas egyedszámot.

Ez rendkívül szép szám, tekintve, hogy a hazai túzokállomány jelenleg 1500 példányra tehető, melyből csaknem 600 példány a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él.