Hópokol: Bajban vannak a szibériai tigrisek a hatlmas hó miatt Oroszországban

0
741 megtekintés
Szibériai tigris (Panthera tigris altaica) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Hatalmas hó fenyegeti a világ legnagyobb macskaféléje, a szibériai tigris túlélését Oroszország távol-keleti részén – kongatta meg a vészharangot a Természetvédelmi Világalap (WWF).

Az extrém mennyiségű hó miatt nehezen találnak táplálékot a tigrisek és más vadon élő állatok, így a szikaszarvasok, az őzek vagy a vaddisznók, a „hópokol” halálos veszedelemmé vált a vadállatok számára – közölte vasárnap a zöldszervezet, amely ezért sürgeti, hogy a patásokat téli táplálék kihelyezésével segítsék a túlélésben.

A mélyebben fekvő térségekben már a téli szezon kezdetén 50-80 centiméter hó esett, a hegyekben a hóréteg vastagsága meghaladja az egy métert is, és sok állat ilyen vastag havon már nem képes áthatolni

– figyelmeztet a WWF, amely szerint egy szibériai tigrisnek napi 10 kilogramm hús táplálékra van szüksége.

Szibériai tigriskölyök (Panthera tigris altaica) – Fotó: Flickr

A vadorzók máris kihasználták a szükséghelyzetet, és tiltott vadászatra indultak. A természetvédők aggódnak amiatt is, hogy megszaporodhatnak a konfliktusok az emberek és a táplálékkeresés közben esetleg lakott területre is behatoló tigrisek és más vadállatok között. A helyi lakosság máris a nagymacskák fokozott aktivitását észlelte. A leginkább érintett térségekben, mint amilyen Habarovszk környéke vagy a Zsidó autonóm terület, szakértői csapatok próbálják ellenőrzés alatt tartani a helyzetet, minimalizálni a konfliktusokat.

Oroszországban 540 körülire becsülik a szigorúan védett, és főleg orvvadászat által fenyegetett szibériai tigrisek számát. Főleg az Amur-folyó térségében élnek, nem messze a Csendes-óceántól.

A hatóságok legutóbb november végén egy tengermelléki erdőben találtak egy lelőtt tigrist. A lőszer alapján indult nyomozás a tettesek után.

A vadorzókat négy évig terjedő börtönnel és magas pénzbüntetéssel próbálják elriasztani a tigrisek megölésétől Oroszországban.

MTI