Honnan kapták a nevüket a bernáthegyi kutyák és mit keres a rumoshordó a nyakukban?

0
6 260 megtekintés
Bernáthegyi kutya, a fenséges életmentő, Szent Bernát-hágó - Kép: askideas.com
Swing Szerelem Szulák
A 11. század közepe táján a savoyai Mentoni Bernát báró szerzeteskolostort építtetett egy alpesi hágón. Ez a kolostor ma is áll, az alapítót később szentté avatták, és róla nevezték el a svájci Nagy Szent Bernát-hágót.

A szorost uraló kolostorban, a gyakran rendkívül zord időjárási körülmények között Mentoni Bernát és rendtársai élelmet, menedéket adtak a vándoroknak és utazóknak, aki pedig eltévedt, azt a kolostorukban erre a célra tartott és kiképzett nagy testű kutyáikkal felkutatták és megmentették.

A szerzetesek már a középkor óta mentésre képezték ki a kolostor falai között tartott kutyákat

Ezek a kutyák jól tűrték a hideget, kiváló szaglásukkal még a lavinaomlások után is megtalálták a hó alatt az embereket, akiket aztán testükkel igyekeztek felmelegíteni. Ez az oka annak, hogy nem csak a hágó, hanem a kolostor, és az ott tartott kutyák is a rendház alapítójáról, Nagy Szent Bernátról kapták a nevüket.

Bernáthegyi kölyök, az ikonikus rumos hordóval – Kép: wsimg.com

A kutyákról – a majd ezer év alatt – sok legendás történet maradt fenn, közülük a leghíresebb Barry volt, aki az 1800-as évek elején egymaga 40 embert mentett meg a biztos fagyhaláltól.

Barry leg szívhez szólóbb története az volt, amikor egy kisfiú megcsúszott és lezuhant egy keskeny hegyi ösvényről, és magatehetetlenül, ájultan feküdt a mélyen fekvő – ember számára megközelíthetetlen – sziklapárkányon. Barry lemászott hozzá, addig nyalogatta, míg magához nem tért, majd egy biztonságos helyre húzta a kis legényt.

Balra, a berni Természettudomány Múzeumban bemutatott Barry látható, a szobor érdekessége, hogy a szőr eredeti rajta. Jobbra, pedig a híres mentését idéző kisfiúval a hátán látható, a párizsi kutyatemetőben – Kép: swissinfo.ch, aviewoncities.com

Az erős alkoholok kedvelőit azonban el kell keserítenünk. A bernáthegyi kutyák nyakába sosem kötöttek rumos hordót. Ezt egy festőművész találta ki, és az általa így ábrázolt kutya képe elterjedve táplálta a népszerű elképzelést a szíverősítőt hordozó ebekről.

A Szent Bernát-hágó, háttérben a kolostor épületegyüttesével – Kép: icicle-mountaineering.ltd.uk

Szent Bernát kolostora ma is működik, és napjainkban is 10-12 kutyát tartanak a szerzetesek, akik között – ez már hagyománnyá vált – az egyik neve Barry.

Forrás: Origo