Hogyan hat az agyunkra a kutyák simogatása?

0
227 megtekintés
Fotó: Pixabay/Matla Brand
Swing Szerelem Szulák

A svájci Bázeli Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy a kutyák látványa, érintése jelentős aktivitást eredményez az agy prefrontális kérgében.

Egy tanulmány szerint ez a hatás azután is fennmarad, amikor a kutyák már nincsenek jelen, de csökken, ha a kutyákat plüssállatokkal helyettesítik. Az eredményeknek jelentős hatása van az állatasszisztált klinikai terápiára nézve.

Mivel az állatokkal, különösen a kutyákkal való interakcióról ismert, hogy segít az embereknek megbirkózni a stresszel és a depresszióval, a kutatók úgy vélik, hogy a kapcsolódó agyi aktivitás jobb megértése segíthet a klinikusoknak az állatasszisztált terápia jobb rendszereinek kialakításában.

A prefrontális kéregre gyakorolt hatások különösen fontosak lehetnek, mivel ez a terület segít szabályozni és feldolgozni a szociális és érzelmi interakciókat.

A vizsgálatban az agy prefrontális kérgének aktivitását non-invazív módon, infravörös neuroimaging technológiával mérték, miközben 19 férfi és nő egy-egy kutyát nézett, amikor ugyanez a kutya a lábukhoz dőlt, vagy amikor megsimogatták a kutyát. Mindegyik körülményt Leóval, egy kitömött szőrös oroszlánnal is elvégezték, amelyet egy vizes palackkal töltöttek meg, hogy a kutyák hőmérsékletének és súlyának megfeleljen.

Fotó: Pixabay/Pexels

Az eredmények azt mutatták, hogy a prefrontális agyi aktivitás nagyobb volt, amikor a résztvevők interakcióba léptek a kutyákkal, és ez a különbség a simogatás esetében volt a legnagyobb, ami a leginteraktívabb feltétel volt. Egy másik kulcsfontosságú különbség az volt, hogy a prefrontális agyi aktivitás minden alkalommal megnőtt, amikor az emberek interakcióba léptek a kutyával. Ez nem volt megfigyelhető a kitömött oroszlánnal való egymást követő interakcióknál, ami arra utal, hogy a válasz az ismeretséggel vagy a szociális kötődéssel függhet össze.

Jövőbeni vizsgálatokra lesz szükség az ismeretség kérdésének részletesebb vizsgálatához, valamint ahhoz, hogy az állatok simogatása kiválthatja-e a prefrontális agyi aktivitás hasonló fokozódását a szocioemocionális deficittel küzdő betegeknél.

A szerzők hozzáteszik: „A jelen tanulmány azt mutatja, hogy a prefrontális agyi aktivitás egészséges alanyoknál megnőtt a kutyával vagy plüssállattal való interakciós közelség növekedésével, de különösen a kutyával való kontaktusban erősebb az aktiváció. Ez arra utal, hogy a kutyával való interakciók több figyelmi folyamatot aktiválhatnak és erősebb érzelmi izgalmat válthatnak ki.”

magyarmezogazdasag.hu