Hét hasznos rovar, akiket nem szabad kiűznöd a kertedből

0
353 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Bizony számos olyan rovar van a kertünkben, amely amellett, hogy ártalmatlan a növényeink számára, még a hasznunkra is válhat. Nem érdemes tehát azonnal megszabadulni minden élőlénytől a kertben, akadnak ugyanis olyanok, amelyek a beporzásban segíthetnek, egyesek a kártevőket pusztítják, mások pedig a növényeinket és a talajt teszik egészségesebbé. Összegyűjtöttük a kert leghasznosabb rovarait, így ezentúl biztosan kétszer meggondolod majd, hogy elűzd-e őket.

1. Méh

A méhek amellett, hogy a mézkészítés királyai, elengedhetetlen szereplői a kertünknek, nagyban hozzájárulnak ugyanis a növények egészséges fejlődéséhez. Köztudott, hogy ők a legfontosabbb beporzók, hiszen miközben felfalják a virágok nedveit, be is porozzák őket.

2. Katicabogár

A katicabogarak igen falánk rovarok, étvágyuk szinte kielégíthetetlen. Az egyik leghasznosabb tagjai kertünknek, kedvenc táplálékaik között ugyanis olyan kártevők vannak, mint például a levéltetvek. Nem érdemes tehát megszabadulnunk a katicáktól, hiszen ők az egyik legjobb természetes kártevőirtók.

3. Lepke

A lepkéknek szintén nagy hasznát vehetjük kertünkben, amellett ugyanis, hogy szépek és színesek, a növények szaporodásában is segítenek. A lepkék általában a virágok nektárjával táplálkoznak, a pollenek szétszórásával azonban a növények megtermékenyítésében is hasznunkra lehetnek.

 

4. Szitakötő

A szitakötők amellett, hogy lenyűgözően néznek ki, nagyon hasznos rovarok. Olyan kártevőkkel táplálkoznak ugyanis, mint például a szúnyogok, valamint a gyümölcslegyek és azok lárvái, így ha találkozunk velük a kertünkben, az csak jót jelenthet, hiszen a katicabogarakhoz hasonlóan ők is segítségünkre lehetnek a kártevők irtásában.

5. Földigiliszta

A földigilisztákat, illetve azt, mennyire hasznosak a kertben, senkinek sem kell bemutatni. Ezek az élőlények rengeteg tápanyaggal látják el a talajt és a növényeinket, szellőztetik, valamint levegőztetik a termőföldet, emellett szabályozzák annak pH-ját is.

 

6. Poszméh vagy dongó

A dongók szintén hasznos beporzóknak számítanak, méretük ne tévesszen meg senkit, ártalmatlanok, és csak ritkán „harapnak”. A méhekhez hasonlóan ők is kolóniákban élnak, lakhelyük azonban a talajban, avarban, valamint üreges farönkökben van. A poszméhek kedvenc csemegéje a növények nektárja, így a virágzó gyümölcsfák igazi svédasztalt jelentenek számukra.

7. Pók

Habár a pókok a legtöbb ember számára hátborzongató kis lények, a kertek egyik leghasznosabb állatainak számítanak. Néhány pókfaj valóban ártalmas lehet, de többségük ártalmatlan, és a növények számára legveszélyesebb kártevők pusztításával foglalatoskodnak. Kedvenc eledeleik közé tartoznak többek között a hangyák, a legyek, a szúnyogok, illetve a levéltetvek.

agrarszektor