Havasi lilék népes csapata ugrott be látogatóba Kardoskútra

0
104 megtekintés
Havasi lile - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Ritka vendégek jártak szeptember elején a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon. Először kettő, majd néhány nappal később 14 havasi lile állt meg táplálkozni a kiégett tómederben és a környező, kopár területen – írja a nemzeti park

Havasi liléket leginkább csak az őszi vonuláskor láthatunk Magyarországon. Előfordul, hogy tavasszal is megállnak itt, idén áprilisban például a Montág-pusztán bukkant fel két példány. Skandinávia északi részén és az északi tundrákon költenek, de csak foltokban, tehát aránylag ritka madaraknak tekinthetők.

Vonuló havasi lile csapat – Fotó: Marik Pál – KMNP

Magyarországon, a Hortobágyon minden ősszel, rendszeresen felbukkannak a délre vonuló havasi lilék. A Dél-Alföldön, a Körös-Maros Nemzeti Park tájain szintén minden évben megfigyelnek néhány példányt. Legutóbb, szeptember elején, a kardoskúti Fehér-tónál láttak előbb két, a kopár tómederben pókokra, ízeltlábúakra vadászó példányt, majd néhány nap múlva egy népesebb, 14 példányos csapatot is megfigyeltek a tótól északabbra. A havasi lilék kifejezetten kedvelik a rövidre legeltetett területeket, mert ott tudják legjobban megtalálni a táplálékul szolgáló egyenesszárnyúakat, pókokat.

Érdekesség, hogy

ennél a fajnál a tojó nagyobb és jóval színesebb, mint a hím. A fészkelésnél is más a feladatmegosztás, mint a legtöbb madárfajnál: a havasi liléknél általában csak a hím kotlik a tojásokon.

Ez egyébként más partimadár-fajoknál, például a víztaposóknál is előfordul.

Nyári tollazatú hím havasi lile
Nyári tollazatú tojó havasi lile

A korábbi években a mostaninál népesebb havasi lile csapatok is állomásoztak már a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Néhány évvel ezelőtt például egyszerre 41 madarat figyeltek meg a Kígyósi-pusztán. Ott idén még egyetlen példány sem bukkant fel.