Hat hét alatt megháromszorozták születési súlyukat a Fővárosi Állatkertben cseperedő manulok

0
604 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Gyorsan gyarapodnak a Fővárosi Állatkert kis pusztai macskái.

Az állatkerti gondozók és állatorvosok csütörtökön ismét kézbe vették a pusztai macskákat, hogy ellenőrizzék a gyarapodásukat. Mind a hat kiscica szépen fejlődik, a legutóbbi kézbevétel óta súlyuk háromszorosára nőtt. 
    A manul néven is ismert ázsiai macskaféle a hazai állatkertek közül csak Budapesten látható. Mivel ritkulóban lévő fajról van szó, állatkerti szaporítását nemzetközi tenyészprogram hangolja össze, ennek részese a Budapesti Állatkert is. 

 A Fővárosi Állatkertben látható sokféle kisállat közül a hat hete bemutatkozott pusztaimacska-kölykök különösen sok látogatót vonzanak.

Az Ázsia belső területein őshonos macskafélével 2013-ban kezdtek el foglalkozni a városligeti intézményben, és ez az első alkalom, hogy szaporítani is sikerült őket.
    A hat kölyök, egy nőstény és öt hím, március 23-án született, de az első hónapokban nem sokat lehetett látni belőlük, hiszen az anyaállatnak, kölykeivel együtt teljes nyugalomra volt szüksége. A szakemberek először nyolchetes korukban vették kézbe a kicsiket az első vizsgálatok elvégzése, az ivar meghatározása, az azonosító chip elhelyezése és a súlymérés céljából. Most, hat hét elteltével újra egyenként megnézték az állatokat, hogy minden rendben van-e velük.

    Május közepén a hat testvér közül a legkisebb 598 grammot, a legnagyobb pedig 770 grammot nyomott, mostanra viszont a súlyuk 1,8-2,4 kilogrammra nőtt.

    A kölykök nevet is kaptak, azt a névadási gyakorlatot követve, ami a Fővárosi Állatkert más macskaféléinél, például a szintén kölyköket nevelő perzsa leopárdokál is szokás. Eszerint az egy alomban született kölykök azonos kezdőbetűvel kapnak nevet: az első alom esetében „A” betűseket, a másodiknál „B” betűseket és így tovább. Az állatkerti pusztai macskánál „A” betűvel kezdődő neveket kerestek a jövevényeknek, méghozzá olyanokat, amelyek Ázsia belső területein, a pusztai macskák őshazájában használatosak. Az egyetlen nőstény manulkölyök az Altana nevet kapta, öt fivérének pedig Aldan, Algyr, Arkas, Aysen és Aytas lett a neve.

MTI

KÉpek: Fővárosi Állat és Növénykert