Hamarosan kezdődik a kullancsszezon

0
2 124 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A közhiedelemmel ellentétben nemcsak nyár elején támadnak a kullancsok. A zöldben járva plusz tíz fok felett tulajdonképpen sehol sem lehetünk biztonságban tőlük. A kullancsok a telet megmerevedve vészelik át, és a meleg tavaszi-nyáreleji napokon kezdenek mozgolódni.

A kullancsok okozta betegségek igen komolyak lehetnek és sajnos az állattartók körében élő tévhitek miatt sokan bagatellizálják a megbetegedés lehetőségét is. Fontos tudni, hogy mik a csípés tünetei, hogy kell eltávolítani a kullancsot, milyen betegségeket terjeszt, hogy lehet védekezni ellene – írja Dr.Lévai Péter állatorvos a kisallatdoki.hu oldalon.

A kullancsokkal kapcsolatban sok tévhit terjedt el, például ilyen általános tévhit, hogy a kullancsok csak tavasztól őszig aktívak. Való igaz, hogy a kullancsok szaporodásának leginkább a meleg, nedves közeg kedvez, ezáltal a leírt időszakban vannak jelen a legnagyobb számban környezetünkben (a hivatalos főszezon áprilistól-júniusig tart, a teljes kullancs időszak pedig novemberben ér véget), a nap folyamán főleg délelőtt, majd pedig kora este mozgolódnak.

A kullancsok többsége 0’C alatt, illetve a tűző napon elpusztul, ugyanakkor magasabb hőmérsékletű zugokban, főleg nagyobb városokon belül, de lakott területen kívüli melegebb menedékekben is nagyon sokuk túlélheti akár az extrém időjárási körülményeket is.

A másik alapvető tévedés, hogy kullancscsípést csak erdős, fás vidékeken szerezhetünk be. A kullancsok pókszabású rovarok, rengeteg fajuk van. Az ún. látó kullancsok a fűszálak fonákján kapaszkodnak fel, a vak kullancsfajok pedig cserjeszintről zuhannak rá áldozataikra. Nem kell tehát erdőbe menni, de még fák sem kellenek a kertbe ahhoz, hogy kullanccsal találkozzunk.

Kullancs által terjesztett betegségek

A kullancs veszélyes betegségeket terjeszt, de nem maga a kullancs okozza ezeket. A kullancsok a hordozott kórokozót vérszívás alkalmával juttatják nyálmirigyeikből az áldozatba, gyakran ehhez elég néhány órát az állatban, vagy az emberben tartózkodniuk. A kullancs nyála, ürüléke, és az elpusztult kullancs teteme is tartalmazhat fertőző anyagot.

A kutyára egyik legveszélyesebb, magas lázzal és vérfesték-vizeléssel, járó, köznyelven gyakran csak “kullancsfertőzésként” aposztrofált betegséget a Babesia Canis nevű egysejtű vörösvértest-élősködő okozza, ez az emberre nem veszélyes, de a kutya akár napok alatt belepusztulhat a betegségbe, ha nem jut időben állatorvoshoz. A másik, a Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi nevű baktérium, elhúzódó, több szervrendszert érintő betegséget okoz, és az embert is fertőzheti! A kullancs által terjesztett kórokozók kizárólag kullancscsípés útján juthatnak be a szervezetbe, tehát kutyáról kutyára nem terjednek. Nem minden kullancs fertőzött ezekkel a mikrobákkal, de mindre potenciális fertőzési forrásként kell tekintenünk!

A kullancs eltávolítása

Ha a kutyában kullancsot találunk, lehető legrövidebb időn belül ajánlott eltávolítani. Erre a – sajnos igen elterjedt – “népi” módszerek (a kullancs bekenése olajjal, zsírral, krémekkel, stb.) nem megfelelőek, a rovar légzőnyílásának eltömésével csak azt érjük el, hogy a fulladozó kullancs fertőző anyagait még hatékonyabban bejuttatja az állatba.

Kullancs csipesz és kullancskanál

A kullancs kézzel történő megragadása, összenyomása, kicsavarása sem megfelelő, a kullancs hosszabb ideig tartó gyötrésével csak megnöveljük a mikrobákkal történő fertőződés esélyét – nemcsak a kutyáét, hanem a kiszedő személyét is! A legkíméletesebb módszer a speciális kullancs-csipesz, valamint az egyszer használatos, ún. kullancskanál, ezek állatpatikákban vagy gyógyszertárakban beszerezhetők.

Ha beszakad a kullancs feje

Gyakori probléma, hogy a kullancs kiszedése során beszakadt a feje. Ez közel sem okoz akkora problémát, mint amekkora ijedtség kíséri: a szervezet kisebb gyulladásos reakció kíséretében kilöki a bent maradt testrészt.

A kullancs kiszedését követően mindenképpen indokolt kedvencünket fokozott figyelemmel kísérni, akár állatorvosnak megmutatni, még akkor is, ha magunk semmi kórosat nem tapasztalunk, mert sokszor, mire a markáns tünetek kialakulnak, már késő.

Megelőzés

 

 

A megelőzéshez nagyon sokféle készítmény érhető el állatorvosi rendelőkben, illetve állatpatikákban, nyakra cseppenthető (ún. spot-on) készítmények, nyakörvek, spray-k formájában. A fellelhető készítményeknél mindig győződjünk meg róla, hogy kullancs ellen is hatékony, és az állat korának, testméretének megfelelő. Kérjünk tanácsot állatorvosunktól, hogy mit tart a legmegfelelőbbnek, mivel ez környezetenként, és akár egyedenként is változhat.

Sokan gondolják, hogy a kullancs elleni szerek valamiféle “védőburkot” képeznek az állat körül, és a kullancsok ezek védelmében a közelébe sem jutnak, ám a készítmények nem így működnek. Egyrészt léteznek ún. kontakt-mérgek, melyekhez az kell, hogy a kullancs közvetlenül érintkezzen a hatóanyaggal, amely megfelelő mennyiségben rákenődve elpusztítja. Ehhez tehát a kullancsnak egy ideig az állaton kell tartózkodnia.

A hatóanyagok másik csoportja esetében a kullancs vérszívása során veszi fel a szervezetben jelenlevő, számára végzetes szert. Ha bolha-kullancs-nyakörv mellett döntünk, a nyak körméretének megfelelő nagyságút válasszunk, viszonylag szorosan helyezzük fel, és hatásideje alatt folyamatosan legyen az állat nyakán, hatását csak így fejti ki folyamatosan.

A spray-vel a szem és a fül kivételével az állat egész testét be kell permetezni. Inkább fiatal korban, kis testméretnél ajánlott, nagyobb testű állatokon használata bonyolult és gazdaságtalan.

A spot-on készítményeket a szőr közé, a bőrre kell juttatni, innen felszívódik, és használati utasításon szereplő ideig biztosít hatékony védelmet. Végezetül, nagyon fontos tudni, hogy 100%-os készítmény nem létezik, még a leggondosabb védelem, a legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordulhat fertőződés.

Forrás: kisallatdoki.hu