Ha nem vigyázunk, tíz éven belül nem lesznek tigrisek

0
565 megtekintés
Bengáli tigris - Fotó: naturalworldsafaris.com
Swing Szerelem Szulák
Súlyos a helyzet, Howard Jones, a brit Born Free vezérigazgatója szerint azonnali lépésekre van szükség. Jones szerint, nehéz elképzelni egy olyan világot, amelyben nincsenek tigrisek, ha azonban nem cselekszünk, hamarosan megélhetjük – írja az IFLScience nyomán a National Geographic.

Nem a szakértő az első, aki felhívja a figyelmet a tigrisekre leselkedő fenyegetésre, a természetvédők szerint a ragadozók évek óta komoly veszélyben vannak.
A Természetvédelmi Világalap (WWF) 2016-os adatai alapján az elmúlt száz évben 96 százalékkal csökkent a tigrisek egyedszáma. A helyzet az elmúlt években sem javult, az orvvadászat, az állatkereskedelem és az élőhely pusztulása továbbra is fenyegeti a nagymacskákat.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája szerint jelenleg, mintegy háromezer tigris él a természetben. Abban nincs egyetértés a WWF és az IUCN között, hogy a populáció növekszik, vagy csökken.

Bár Jones előrejelzése aggasztó, elvileg nincs veszve még minden remény.  Egy 2018-as felmérés alapján Nepálban például komoly eredményeket sikerült elérni a tigrisek megmentésében. A természetvédők szerint más országoknak is el kell indulniuk azon az úton, amelyen Nepál halad.