Ha elveszett a kutya, a MOL segít: chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon

0
27 megtekintés
Fotó: iStock
Swing Szerelem Szulák
Míg nekünk sokszor az év legvidámabb estéje, addig az érzékeny fülű és idegrendszerű kutyák számára félelmetes megpróbáltatás: minden évben sok ezer négylábú válik átmenetileg vagy tartósan gazdátlanná a petárdák és a tűzijátékok kiváltotta menekülési ösztönreakciók következtében. Ám a segítség az ország több száz pontján most is rendelkezésre áll: az ünnepnapokon is nyitva tartó MOL töltőállomások ingyenes chipleolvasással teszik könnyebbé az elkóborolt ebek hazatalálását. A vállalat számára kiemelten fontos a hazai kutyások sokmilliós közösségével való partnerség – ezt szolgálja, hogy a MOL valamennyi töltőállomása kutyabarát, és már 204 kúton van chipleolvasó is – olvasható a cég közleményében. 
  • Évente több ezer kutya kóborol el a szilveszteri petárdák és tűzijátékok hanghatásai miatt

  • Az érzékeny fülű állatok számára az erős zaj sokszor fizikai fájdalommal is jár, ami menekülési reakciót vált ki, az „elveszés” érzése pedig hasonló ahhoz, mint amikor egy gyerek nem találja a szüleit

  • Országszerte már 204, chipleolvasóval felszerelt MOL kúton segítenek megtalálni az elveszett ebeket

  • Az érintett kutak a MOL internetes töltőállomás-keresőjében, a MOL Move applikációban és az együttműködő partner, a Vigyél Haza Alapítvány Kutyakeresőjében is megtekinthetők

Fotó: Adobe Stock

Minden kutya süketen születik, de a kölyköknek már négyhetes korukban sokkal fejlettebb a hallásuk az emberénél. A felnőtt kutyák a világ legjobb hallású állatfajai közé tartoznak. Különleges képességeiket többek között hosszú, L alakú, a hangot fölerősítő hallójáratuknak, és mozgatható, a hang irányába fordítható fülkagylójuknak köszönhetik. Ez a hiperérzékeny „műszer” egyes kutyafajták, illetve egyedek esetében hasonlóan szenzibilis idegrendszerrel is párosul. Míg például a vadászkutyákat nemzedékek óta arra szelektálják, hogy rezzenéstelenül elviseljék akár a közeli puskalövést is, a kutyák többsége a nagyon erős, a speciális testi adottságok révén sokszoros erővel hallható, olykor fizikai fájdalmat is okozó hangra félelemmel, sőt nemritkán meneküléssel reagál. Ez az oka, hogy a petárdás-tűzijátékos időszakban évről évre kutyák sokasága tűnik el otthonról, vagy akár séta közben a gazdája mellől. A menekülési ösztön azt diktálja, hogy gyorsan, a lehető legmesszebb kerüljenek attól a helytől, ahol veszélyben érzik magukat, így akár 20-30 kilométerre is elrohannak onnan, ahol megijesztették őket.

A MOL évek óta segít az elveszett kutyák és gazdáik egymásra találásában. Ez a segítség azért is különösen fontos, mert a sikerben az időnek kulcsszerepe van: annál nagyobb az esélye, hogy az állat maradandó testi-lelki sérülés nélkül ússza meg a kalandot, minél kevesebb időt kényszerül a gazdájától távol tölteni. A kutyák számára a kényszerű távollét ugyanolyan, vagy talán még erősebb stressz, mint az embernél: a háznál, gazdával élő kutyák ilyenkor olyasmit élnek át, mint egy kisgyerek, aki a sokadalomban elveszíti a szüleit.

Siklósi Gergely, olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó büszke tulajdonosa a lagotto romagnolo fajtájú Bertának. Felelős gazdaként számára egyértelmű volt, hogy támogatja a MOL kezdeményezését.

„Mivel idehaza 2013 óta kötelező a 4 hónaposnál idősebb kutyák mikrochipes jelölése, természetesen Bertának is van. Ilyenkor szilveszterkor még jobban odafigyelünk rá, sétáltatáskor nem engedjük el a pórázról, és olyan időpontot választunk, amikor a legkisebb az esélye annak, hogy a petárda vagy tűzijáték lesz a közelben. Benti kutya, a nagy szilveszteri partik idejére igyekszünk neki csendes környezetet teremteni a lakásban, és nyugtatni, ha esetleg nagyon megijedne.” – mondta el a sportoló.

Fotó: Adobe Stock

A kóborló állat nagy valószínűséggel azonosítható a töltőállomáson leolvasott chip, illetve a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett adatbázis segítségével. Ha tehát a megtaláló beviszi a gazdátlan ebet a legközelebbi, leolvasóval felszerelt MOL töltőállomásra, hatalmas lépést tett azért, hogy a kutyus hazajusson.

A módszer hatékonyságát jelzi, hogy a tavalyi és az idei évben is ezres nagyságrendű (2022-ben mintegy 2200, 2023-ban nagyjából 1500) bajba került kutya hazatalálásában nyújtottak segítséget a MOL töltőállomások dolgozói.

A MOL folyamatosan bővülő szolgáltatáskínálatának része, hogy kiemelten figyelünk a kutyások igényeire. Különösen fontosnak tartjuk ezt az évnek azokban a visszatérő időszakaiban, amikor a gazdájuktól elszakadt kutyáknak van a legnagyobb szükségük a segítségre. Az ingyenes chipleolvasás az ország egyre több pontján elérhető, éjjel-nappal nyitva tartó töltőállomásainkon olyankor is, amikor másutt lehetetlen lenne hozzáférni a chipekből kiolvasható, a hazatérést megkönnyítő információkhoz. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik veszik a fáradságot, és elhozzák a kútjainkra a gazdátlanul talált, hazavágyó kutyákat. Akik a következő napokban kerülnek ilyen helyzetbe, azokat arra biztatom: cselekedjenek, hogy együtt segíthessünk” – fogalmazott Bakos Piroska, a MOL szóvivője.

A 204, chipleolvasóval felszerelt töltőállomást jellegzetes, kutyás matrica jelöli a bejárati ajtón, online pedig a MOL töltőállomás-keresőn, a MOL MOVE applikációban, illetve a Vigyél Haza Alapítvány KUTYAKERESŐ alkalmazásában lehet megkeresni őket. Ilyenkor a MOL töltőállomásokon szolgálatot teljesítő munkatársak is kettőzött figyelemmel követik a kutyák mozgását: évről évre előfordul, hogy ők maguk bukkannak rá az ember közelségét kereső jószágokra a kútoszlopok közötti térben. Az pedig mindig felülmúlhatatlan élmény, amikor eb és gazdája újra egymásra talál.