Ha eddig nem tudtad volna, a Föld legnagyobb élőlénye több mint 200 kék bálnát nyom

0
1 992 megtekintés
Sötétpikkelyes tuskógomba (Armillaria ostoyae) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Az oregoni Blue Mountains alatt valami hatalmas és őskori dolog rejtőzik. A Föld legnagyobb feljegyzett élőlénye, amely több mint 200 kék bálnát nyom, ennek ellenére a gyakorlatlan szem számára szinte láthatatlan. Ez a lény a genetikailag egynemű példánya a sötétpikkelyes tuskógombának (Armillaria ostoyae), amely évezredek óta növekszik – szúrta ki az ORIGO

Az „óriásgombaként” is emlegetett gombafaj közel négy négyzetmérföldet foglal el a Malheur Nemzeti Erdőben, és tömege talán 7500 tonna (egyes becslések szerint akár 35 000 tonna is lehet). Egyben a legöregebb (legalább 2400 éves) ismert élőlény. A gomba valószínűleg részben a 20. századi erdőgazdálkodás által teremtett körülményeknek köszönhetően érte el rekordméreteit.

A gomba továbbra is növekszik, és főként a föld alatt, vékony szálak hálózatában, az úgynevezett micéliumokban terjeszkedik. Ahogy a gomba terjed, a fák kérge alatt rejtőzködve a fákba is beköltözik. Ezután lassan felfalja gazdatestét, gyakran elpusztítja a fát, majd évtizedekig emészti a holt fát.

Sötétpikkelyes tuskógomba (Armillaria ostoyae) – Fotó: wikimedia.org

Eurázsiában és Észak-Amerikában honos. Magyarországon helyenként gyakori. Élő vagy elhalt fenyőfa anyagán vagy gyökerén található, többnyire csoportosan. A fa anyagát bontja, az élő fa esetében parazitaként viselkedik és gyökérkorhadást okoz. Szeptembertől novemberig terem. Nyersen mérgező. Legalább húsz percnyi főzés után a méreganyag lebomlik, ezután ehető.

A tuskógomba több mint egy alattomos parazita: a gyengélkedő, veszélyeztetett erdők, a tüzekvisszaszorításának nem szándékolt következményei és az ökoszisztéma egészségének helyreállítása jelentette kihívás szimbóluma.