Gyakoribb a túlsúlyos kutya az elhízott gazdiknál, mint a normál testsúlyúaknál

0
118 megtekintés
Kép: pets4homes.co.uk
Swing Szerelem Szulák
Amilyen a gazda, olyan a kutyája. Gyakoribb a túlsúlyos kutya az elhízott gazdiknál, mint a normál testsúlyú kutyatulajdonosoknál – derítette ki a Koppenhágai Egyetem állatorvosainak kutatása.

A szakemberek kimutatták, hogy ennek oka részben az, hogy a gazdik a jutalomfalatokat a kutya képzésének eszközeként használják, vagy csupán azért, hogy kedveskedjenek háziállataiknak. A kutatók 268 felnőtt kutyát tanulmányoztak, 20 százalékuk volt elhízott vagy túlsúlyos.

A dán kutatók módszeresen megvizsgálták azokat a tényezőket, amelyek négylábú barátaink túlsúlyát, elhízását okozzák. Eredmények egyike egyértelmű összefüggést mutatott ki a kutya és tulajdonosa testsúlya között.

A túlsúlyos vagy elhízott kutya több mint kétszer gyakoribb a túlsúlyos vagy elhízott gazdák körében, mint a karcsú, normális súlyú tulajdonosok esetében

– írták a Preventive Veterinary Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Kép: istock

“Gyakran az emberek nem gondolnak arra, hogy kutyájuk súlya problémát okozhat. Ez vezethet a kutya elhízásához.

A túlsúly vagy az elhízás nagy hatással van a kutya egészségére, megrövidíti élettartamukat”

– idézte Peter Sandeo bioetika professzort, a tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterejsztő hírportál.

Korábbi tanulmányok szerint átlagosan 1,3 évvel rövidebb a kövér kutyák élettartama azokénál, akiknek korlátozzák étrendjüket.

 “Miközben a normál súlyú gazdik a jutalomfalatokat a kutya tanítása céljából használják, a túlsúlyosak azért, hogy kedveskedjenek az állatoknak,

mint amikor megosztják velük a szendvics vagy a süti utolsó falatát kutyájukkal” – mondta Charlotte R. Bjornvad professzor a tanulmány vezető szerzője.

Kép: dogingtonpost.com

A szakemberek azt is megvizsgálták, hogyan hat az ivartalanítás vagy a sterilizáció az állatok súlyára. Kimutatták, hogy az ivartalanított hímeknél háromszor nagyobb a kockázata a túlsúlynak vagy az elhízásnak, a nem ivartalanítottakhoz képest.

Az ivartalanított nőstényeknél azonban nem találtak ilyen összefüggést a súlygyarapodással. Kimutatták ugyanakkor, hogy a nőstény kutyáknál nő az elhízás kockázata, akár képtelenné tették őket a fogamzásra, akár nem a nem az ivartalanított hím kutyákhoz képest.

“Ha a hímeket kiheréljük, ugyanolyan magas a kockázata a túlsúlynak, mint a nőstények esetében. A kasztrálás csökkenti képességüket az étvágy szabályozására, és csökkentheti az ösztönzést a mozgásra, ami a túlsúly egyik növekvő kockázata. Ezért a gazdinak gondosan kell megválasztania, miként eteti kasztrált kutyáját” – mondta Bjornvard.

MTI