Fuss az erdész szemével! – Az Országos Erdészeti Egyesület tavaszi kihívása

0
103 megtekintés
Naplemente Pilisborosjenő határában - Fotó: parkerdo.hu
Swing Szerelem Szulák
Az Országos Erdészeti Egyesület „Fuss az erdész szemével” címmel népszerű programsorozatot indított, amelyen a résztvevők mélyebben betekinthetnek az erdő életébe, jobban megérthetik az erdei ökoszisztéma működését. A május végéig teljesíthető tavaszi kihívás Pilisborosjenőről indul és ide is tér vissza – olvasható a Pilisi Parkerdő közleményében. 

Az Országos Erdészeti Egyesületet az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló, „Sportolj tudatosan az erdőben – Fuss az erdész szemével” című programsorozat résztvevői az erdész szemével járhatják és láthatják az erdőt, így alaposabban megismerhetik életét.

Egy-egy kihíváshoz számos érdekességet rejtő, mintegy 10 km-es útvonal tartozik, amelyen az aktuális feladatokat mutató, QR-kódokkal ellátott, ideiglenes turistajelzések kalauzolják a sportolókat.

Fuss az erdész szemével – Fotó: parkerdo.hu

A 2022. május végéig teljesíthető tavaszi kihívás ismét a Pilisbe várja az erdőjárókat. A Pilisborosjenőről induló – és oda visszatérő – kör teljesítése közben a kihívás az, hogy a résztvevők olyan erdei élőlényről – ez lehet virág, fakadó levél, rovar, madár, emlős – készítsenek képet és küldjék el az [email protected] címre, amely számukra a leginkább szimbolizálja a tavaszt.

A Teve-szikla – Fotó: parkerdo.hu

A Pilisiborosjenőről, a Föld utca és Határ út sarkáról – és ide visszaérkező –, 10,7 kilométer hosszú útvonal szintemelkedése közel 327 méter. Az indulástól az első látnivaló a Kevélyhegyi tanösvény Kálváriája, majd a messziről is feltűnő, Teve-sziklának nevezett kettős ágú szirt következik, amely az egykori kőfejtő területén áll, s a közelből élvezhetjük a kilátást a Szénások és a Kutya-hegy csoportja felé. Tovább haladva, immár lefelé, az útvonal talán legismertebb – bár nem erdei kötődésű – egyik attrakciója az egri vár, pontosabban annak a híres film elkészítéséhez készült makettje.

Az egri vár másolata – Fotó: parkerdo.hu

Ezután igazi természeti érték várja a túrázókat, futókat: az útvonal olyan erdőrészletben halad, amely egy ritka és védett, úgynevezett reliktum növényfajnak, a hegyi tarsókának ad otthont. A túra útvonala részben Pilisborosjenő lakóövezetének határán vezet, ahol a Pilisi Parkerdő – az önkormányzattal, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal kötött megállapodás értelmében – 25 hektár, cser és kocsánytalan tölgy főfafajú, kísérleti örökerdőt hoz létre, amelyben az erdő társadalmi szerepe, a klímaváltozás lassítása és a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából is fontos kísérleteket, kutatást, beavatkozásokat végez.