Feleséget kapott Fifi, a Debreceni Állatkert fekete-fehér varija

0
111 megtekintés
Chari, a nőstény fekete-fehér vari - Fotó: zoodebrecen
Swing Szerelem Szulák
Régóta várt különleges lakó érkezéséről számolt be az állatkert, ugyanis november 26-án egy nőstény fekete-fehér varit fogadtak a franciaországi Calviac állatkertjéből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében.

A Chari nevű, 2012-es születésű jövevényt reményeik szerint elfogadja majd társának Fifi névre hallgató hímük, így először állhat össze tenyészpár e fokozottan fenyegetett fajból a Nagyerdő fái alatt. Chari egyelőre fokozatosan ismerkedik új környezetével, de a mai naptól akár kifutójában is találkozhatunk vele a Katta-sétány szomszédságában – írja az Nagyerdei Kultúrpark.

A Madagaszkár keleti részén fekvő trópusi esőerdőkben endemikus fekete-fehér vari (Varecia variegata) a nagyobb termetű makifélék egyike. Teljes mértékben az esőerdei lombkoronaszinthez alkalmazkodott; erős lábával kiválóan ugrik fáról fára, jellegzetes színezetű, sűrű bundája pedig megvédi a bőséges csapadéktól. Kisebb családi közösségekben él, amelyeket a domináns nőstény vezet. Leveleket, gyümölcsöket, valamint nektárt fogyaszt, és

különlegessége, hogy ő a világ legnagyobb beporzója; egyedülálló módon képes kinyitni az élőhelyén őshonos utazók pálmájának virágait, amelyről szőrzetén szállítja tovább a pollent.

Az élelmezési célú vadászat, illetve a mezőgazdasági terjeszkedés és bányászat miatti élőhelyvesztés következtében a faj súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Az állatkert bízik benne, hogy Fifi és Chari frigye sikeres szaporulattal járulhat majd hozzá a fajmegőrzési célú európai állatkerti állomány gyarapításához.