Félénk párduclány – Észak-kínai leopárd érkezett a Szegedi Vadasparkba

0
401 megtekintés
Saian, az észak-kínai leopárd - fotó: zooszeged.hu
Swing Szerelem Szulák
Egy fiatal észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) érkezett a Szegedi Vadasparkba, a félénk nőstény egyre többször merészkedik ki kifutójába, így a vendégek is nagyobb eséllyel figyelhetik meg az egyik legritkább párduc-alfajt – írja a zooszeged.hu

Mint írják, az állatkerti gondozók tapasztalata, hogy általában a nagymacskák a legfélénkebbek a költözés után. Hosszú ideig tart, mire megszokják és otthonnak érzik új helyüket. Saian, az észak-francia Thoiry állatkertjéből érkezett fiatal, mindössze másfél éves észak-kínai leopárd is még óvatosan közlekedik új kifutójában, és időnként előfordul, hogy nem is jön elő zárt elkülönítőjéből. Azonban napról napra egyre bátrabb, így most már a látogatók is nagyobb bizonyossággal figyelhetik meg az egyik legritkább párduc-alfajt.

Az észak-kínai leopárdból természetes élőhelyén – az orosz Távol-Keleten és Kína északi részén – ötszáznál is kevesebb egyed él.

Az európai állatkertek fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartják, jelenleg a kontinens állatkertjeiben mindössze 39 egyed él az állatkertek nemzetközi adatbázisa szerint (ZIMS). Szegeden 2009 óta láthatók, de miután a legutóbbi, már nagyon idős leopárd elpusztult, hónapokig üresen állt a kifutó. Az ő helyére érkezett Franciaországból a fiatal nőstény, akihez majd csatlakozni fog egy hím is a program ajánlásával. Ebből is látszik, hogy az állatkert célja a ritka alfaj szaporítása lesz majd, ahogy ivaréretté válik Saian.

Párduc vagy leopárd? – többen teszik fel ezt a kérdést, amelyre a válasz: mindegyik helyes, hiszen mindkettő ugyanazt a fajt jelöli.

A párducnak több alfaja is van, amelyek közül egyesek a kihalás szélére kerültek, elsősorban az életterük, vadászható zsákmányállatok számának csökkenése, ezzel összefüggésben az emberekkel való konfliktusok növekedése és az orvvadászatuk miatt.

MTI, zooszeged.hu