Fekete hattyú fiókák cukiskodnak Nyíregyházán

0
62 megtekintés
Fekete hattyú (Cygnus atratus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Január elején, öt kis pelyhes csibécske bújt ki a tojásából és kezdte meg a világ felfedezését, szüleik óvó szárnyai alatt. A fekete hattyú fiókák is merőben máshogy néznek ki apró korukban, mint kecses szüleik, de itt is hamar lesz a „rút” kiskacsából szénfekete, elegáns balerina. 

A fekete hattyúk igazi mintaszülők. A monogám párkapcsolatban élő állatok nemcsak az utódnevelés feladataiban osztozkodnak, de már a tojások költését is -40 napon át- felváltva végezik – írja az Állatpark.

Míg a hazánkban élő 3 hattyúfaj a bütykös, a kis és az énekes hattyú is fehér tollruhát visel, az Ausztráliában őshonos fekete hattyú tollazata – a fehér evezőtollak kivételével – fekete, csőre pedig piros.

Fekete hattyú (Cygnus atratus) – Fotó: Flickr

Bár a fajnak Ausztrália az őshazája, betelepített madárfajként Új-Zélandon és Európában is előfordul. Tavak, folyók és mocsaras területek közelében él, ahol tápláléka nagyrészt olyan vízinövényekből áll, melyek a víz felszíne alatt nőnek.

Fekete hattyú (Cygnus atratus) – Fotó: Flickr

Mint minden réceféle, a fekete hattyú is egyszerre vedli le evezőtollait, ezért átmeneti időre (nagyjából 4-5 hétre) röpképtelenné válik. Ilyenkor nagyobb lagúnákon, folyótorkolatokban vagy tavakban nagy csapat – több ezret számláló – vedlő madár gyűlhet össze.