Fecskéknek épült hotelt adtak át Tiszafüreden

0
451 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A madarak és fák napja alkalmából egy, a csökkenő állományú molnárfecskék és füsti fecskék megtelepedését segítő fecskehotelt adtak át hétfőn a tiszafüredi Tisza-tavi Kerékpáros Centrumnál – írja az MTI.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az eseményen elmondta: a fecskehotel átadása mellett május 31-ig hatszáz műfészket, ötszáz molnárfecskéknek és száz füsti fecskéknek készült fészket helyeznek ki a Tiszafüred és Poroszló között épült kerékpárút mentén, illetve a Tisza-tavat keresztező kerékpároshídon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei.

Révész Máriusz kiemelte: remélik, hogy a fecskehotelben levő 24 műfészek közötti réseket is ki fogják tölteni a madarak, így akár meg is duplázódhat abban a fészkelőhelyek száma. Mint mondta, bíznak benne, hogy a 8,6 millió forintos projekt segíti a csökkenő populációjú állatok megtelepedését.

Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója szerint céljuk, hogy minél több embert bevonjanak a természet- és madárvédelembe. Az ezredfordulót követő első két évtizedben felére csökkent a molnárfecske- és füstifecske-állomány. A populáció megtartásában alapvető feladat a meglévő telepek, évről évre használt fészkelőhelyek megóvása, fenntartása és lehetőség szerinti bővítése.

Halmos Gergő szerint a klímaváltozás hatására számos új szúnyogfaj és kártevő rovar érkezik Magyarországra, így a fecskék szerepe jelentősen felértékelődött, hiszen a madarak biológiai úton, környezetterhelés nélkül csökkentik a rovarok számát.

Emiatt közös érdek a megmaradt fecskeállomány megőrzése, a műfészkek kihelyezése és a jelenlegi fészkelőhelyek megóvása, bővítése.

Tiszafüreden tavaly indították el a Fecskebarát Füred programot, amelyben a közintézményekre 50 fecskefészket helyeztek ki. A programhoz egyházi óvodák, iskolák is csatlakoztak. Ujvári Imre polgármester szerint a többi madárfaj számára eddig már több száz madárodút helyeztek ki Tiszafüred közterületein, parkjaiban.

Cikken belülo kép: Skyler Ewing fotója a Pexels oldaláról

Kiemelt kép: Pixabay Susanne Edele