Farkasok érkeztek a Hortobágyi Vadasparkba

0
342 megtekintés
Fotó: Király Dávid - Hortobágyi Vadaspark
Swing Szerelem Szulák
A Veresegyházi Medveotthonból érkező három fős falka szerdán vette birtokba a korszerűsített kifutót. A farkasokat természetesen meg is lehet nézni, ráadásul nevet is lehet nekik adni, de hogy melyik lesz a befutó, azt facebook szavazás fogja eldönteni – olvasható a nemzeti park honlapján.

A szürke farkas (Canis lupus) a legnagyobb területen elterjedt emlősök egyike. Sikerét a falkában való vadászatnak és a falka összetartásának köszönheti. A Kárpát-medence egykori csúcsragadozójának száma azonban az emberi terjeszkedéssel egyre inkább csökkent, Magyarországról szinte el is tűnt.

Fotó: Király Dávid – Hortobágyi Vadaspark

A farkas egykor a puszta élővilágát is gazdagította. A Vadasparkban megtekinthető przewalski vadlovak és őstulkok természetes ellensége volt, fontos szerepet játszott a nagytestű fűevők állományszabályozásában.

Fotó: Király Dávid – Hortobágyi Vadaspark

A Vadasparkban mindhárom fajt egymás mellett látva teljes képet kapunk a Hortobágyon egykor élt ikonikus fajokról. A bemutatóhely 2011-es megalakulása óta látható farkasok a fajok közül szinte a legnépszerűbbek voltak, de a közel 15 éves egyedek – öregségi betegségekben – tavaly elpusztultak. Hogy a látogatók ne maradjanak le a jövőben sem a farkasok látványáról, idén egy új farkas trió kap otthont a Hortobágyi Nemzeti Park szívében létrehozott Vadasparkban.

Fotó: Király Dávid – Hortobágyi Vadaspark

Adj nevet a farkasoknak!

Farkasaink elnevezésében kérjük a látogatók segítségét! A helyszínen kihelyezett gyűjtőládába 2022. április 30-ig bedobott szavazólapok kitöltésével lehet javaslatot tenni az új lakók nevére. A névjavaslatok közül Facebook-szavazás segítségével fogjuk kiválasztani a nyerteseket, hogy ezt követően egy külön esemény keretében ünnepelhessük meg névadásukat.