Évente több százmillió őshonos állattal végeznek a macskák Ausztráliában

0
137 megtekintés
Kép: Pexels
Swing Szerelem Szulák
A házi macskák százmilliószámra pusztítják az őshonos állatokat egy helyi kutatás szerint. A jelentés megállapította, hogy évente országosan 323 millió állattal, köztük madarakkal végeznek a macskák, mivel a gazdik nagy többsége hagyja szabadon kószálni kedvencét.

A szám 34 százalékkal magasabb a 2020-as vizsgálat során mért 241 milliónál.

A vadon élő állatok halálának ugrásszerű növekedését a kutatók a koronavírus-járvány idején tapasztalt megnövekedett kisállattartási kedvre vezetik vissza. Ennek következtében a macskák száma a kontinensen 5,3 millióra ugrott.

A tanulmány szerzői úgy ítélik meg, hogy a kérdéssel, a felelős állattartás jogi kereteinek megteremtésével a törvényhozóknak is foglalkozniuk kell.

Mi több, közleményükben megfontolásra ajánlják a macskák számára a napi 24 órás kijárási tilalom bevezetését.

Kép: Pexels

Az ausztrál főváros térségében (ACT) például jogszabály írja elő a macskák szabad mozgásának korlátozását, Victoria államban pedig a helyi önkormányzatok fele adott ki valamilyen korlátozó rendelkezést. Más államokban eddig a törvényhozási korlátozások nem tettek lehetővé hasonló szabályozást.

A kutatásban részt vett egyik szervezet, az Invazív Fajok Tanácsa szerint,

ha csak Sydney térségében bevezetnék a macskák napi teljes kijárási tilalmát, máris mintegy 66 millió őshonos állatot menthetnének meg évente.

Kép: Pexels

A másik, Birdlife Australia nevű szervezet képviselője pedig megállapította, hogy „bár a macskák természetét nem tudjuk megváltoztatni”, a gazdáikat érdemes lehet alternatív javaslatokkal támogatni. A három kutatóintézet által közösen készített, az invasives.org.au/weboldalon közzétett beszámoló szerzői a gazdik nagyobb felelősségére hívtak fel, mivel a macskatartók 71 százaléka hagyja szabadon lófrálni állatát. Az ausztrál háztartásoknak körülbelül az egyharmadában tartanak kisállatot és ezek felében legalább kettő vagy annál több is van.

Évente e macskák mindegyike átlagosan 110 őshonos állatot öl meg barangolásai, alkalmi vadászatai során. Közülük körülbelül 40 valamilyen hüllő, 38 madár és 32 emlős.