Első utódait neveli a dél-afrikai sülpár Nagyerdőn

0
240 megtekintés
Fotó: zoodebrecen.hu
Swing Szerelem Szulák
Nagyon várt örömhírről számolt be a Debreceni Állatkert, ugyanis február 27-én két egészséges utód jött világra a dél-afrikai sülöknél. Bár az egyelőre ismeretlen nemű apróságok szülei nem az állatparkban találkoztak először egymással, ismerkedésük a kezdetektől problémamentesen zajlott, és a jelek szerint teljes mértékben otthonra találtak a Nagyerdő fái alatt – írja az állatpark a weboldalán.

Mint írják, a friss szülőpár tavaly nyári érkezését megelőzően a dél-afrikai sül északi rokonát, a tarajos sült (Hystrix cristata) tartották, szaporulatról azonban most először számolhatnak be a karizmatikus óriásrágcsálók háza tájáról. Bár a másfél hetes ikrek még jó ideig a sülcsalád kulisszák mögötti fűtött búvójában élvezik majd anyjuk gondoskodását, a tavaszi jó idő érkezésével a látogatók is megtekinthetik a cuki sülbabákat.

Fotó: zoodebrecen.hu

A dél-afrikai sül (Hystrix africaeaustralis) a kontinens déli szavannáin és erdőiben őshonos. Afrika legnagyobb termetű rágcsálójaként főleg növényi részeket fogyaszt, de látták már csontokon és állati tetemeken rágódni is. Mivel az ember művelte területekre merészkedve a haszonnövényeket is megdézsmálja, sok helyen kártevőként tartják számon. Éjszaka aktív, és bár tápláléka után egyedül kutat, szigorúan monogám párokban él. A hím és a nőstény együtt védi szagnyomokkal megjelölt területét, és utódaikat is közösen nevelik fel.

Dél-afrikai sül (Hystrix africaeaustralis) – Fotó: Flickr

Veszély esetén először dobbantással, szisszenéssel, üreges végű farkának csörgetésével és hegyes tüskéinek felmeresztésével figyelmeztet, majd hamar ellentámadásba lendül és tüskékkel borított hátával vagy oldalával előre ront támadójának.

Helyenként túlzott mértékű vadászata miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, mivel kizárólag Debrecenben találkozhatunk vele.