Először született közép-ázsiai gímszarvas borjú Magyarországon

0
68 megtekintés
Közép-ázsiai gímszarvas borjú Miskolcon - Fotó: miskolczoo.hu
Swing Szerelem Szulák
A ritka patás Miskolcon látta meg a napvilágot a nyár folyamán. Az elsőszülött borjúnak nem csak az Állatkert, de az anyukája is nagyon örült, mindentől és mindenkitől óvta kicsinyét, még a gondozóktól is. Azóta megenyhült, a borjú pedig beilleszkedett társai közé, meg is lehet nézni, ha épp Miskolc felé vesszük az irányt. 

Ez azért is megfontolandó, mert egyrészt máshol nem találkozhatsz közép-ázsai gímszarvassal, másrészt a szabad természetben mindössze 4000 példánya élhet, állatkertekben pedig még ritkább: a megőrzésüket szolgáló európai tenyészprogramban csupán 10 intézmény vesz részt, ahol jelenleg 48 egyedet gondoznak. Ezért minden utód nagy értéknek számít – írja az Állatkert.

Közép-ázsiai gímszarvas borjú Miskolcon – Fotó: miskolczoo.hu

közép-ázsiai gímszarvasok (Cervus elaphus bactrianus) vadon élő állománya az emberi tevékenységek – az élőhelyéül szolgáló erdők irtása, vadászat, háborús konfliktusok – hatására a 21. század első éveire mindössze 300-400 egyedre csökkent. Szerencsére a természetvédő szervezetek még időben tudtak lépéseket tenni megmentésükért, így ma már újra mintegy 4000 példányuk él Közép-Ázsiában, Kazahsztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Türkmenisztán területén, ahol elsősorban az Amu-darja és Szir-darja folyók ártéri ligeterdeiben honos.

Közép-ázsiai gímszarvas borjú Miskolcon – Fotó: miskolczoo.hu

Miskolc, 2016. óta tarja a fajt, de csak most koronázta siker a szaporításra törekvést. A borjú várhatóan másfél-kétéves koráig fog Miskolcon maradni, mielőtt egy másik állatkertbe kerülne tovább. Vele együtt jelenleg négy egyedet számlál a közép-ázsiai gímszarvasok csapata, kalandra fel!