Először született kardszarvú antilopbébi Nagyerdőn

0
145 megtekintés
Fotó: zoodebrecen.hu
Swing Szerelem Szulák
Még alig ocsúdtunk fel belőle, hogy nem rég érkezett Nagyerdőre két, a vadonban már kihalt kardszarvú antilop, Katja és Kirsten, már vadiúj bébi hírekkel jelentkezett a debreceni kultúrpark az antilopok háza tájáról.

A titok nyitja az, hogy a különleges afrikai jövevények nem csak ketten érkeztek: Katja hasában már nagyjából hét és fél hónapja egészséges utód fejlődött, aki március 15-én jött a világra. A kifogástalan étvágyú kis bikaborjú szépen cseperedik, és jó időben már a kifutóval is szívesen ismerkedik anyja oldalán, így ha szerencsénk van, már most találkozhatunk vele az Afrika-panoráma soron.

Fotó: zoodebrecen.hu

Nem mellesleg a csöppség névadásában is a nagyközönség segítségét kéri az Állatpark. hozzászólás formájában mindenki adhat ötleteket az intézmény Facebook-bejegyzése alatt, március 31-ig. A parknak legjobban tetsző név beküldőjét egy év végéig felhasználható egyszemélyes állatkerti belépővel jutalmazzák.

Az egykor Észak-Afrika egészén elterjedt kardszarvú antilop (Oryx dammah) nevét a szablyaszerűen görbülő, hegyes, átlagosan egy méter hosszú szarváról kapta. Testfelépítése és táplálkozása remekül alkalmazkodott a sivatagos és félsivatagos élőhelyekhez és az esetleges vízhiányhoz; 46 °C-os testhőmérséklet mellett sem kezd verejtékezni, így akár hónapokig is megél ivóvíz nélkül, pusztán az elfogyasztott fűfélék nedvességtartalmát hasznosítva.

Fotó: zoodebrecen.hu

A természetben domináns bikák vezette, maximum 40 fős csordákat alkot, amelyek akár több száz kilométert is vándorolnak megfelelő legelőhely után kutatva. A természetes élőhelyéről való eltűnésének oka a legeltetés miatti élőhelyvesztés és táplálékhiány, illetve a túlzott vadászat; az IUCN Vörös Listája szerinti vadon kihalt besorolás mellett szerepel a washingtoni egyezmény (CITES) nemzetközi kereskedelemmel szemben védettséget nyújtó I. mellékletében is.

zoodebrecen.hu