Elkezdődött a szentjánosbogarak éjjeli tánca

0
253 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Nyár elején a sötétedés beálltával erdőszéleken, parkokban sétálva gyakran láthatunk apró, zölden világító pontokat, a szentjánosbogarak fényét. 

A nőstény szentjánosbogarak nem tudnak repülni, így ők a fűben ülve küldik fényjeleiket, hogy az alacsonyan szálló hímek megtalálhassák őket. Ezért láthatjuk, hogy némelyik zöld fénypont a talaj közelében pislákol,  míg mások a levegőben táncolnak. A szentjánosbogarak násza este 9 és 10 óra között zajlik, és a szemlélődő ember számára leginkább egy mesebeli tündértáncnak tűnik.

A hím szentjánosbogarak repülés közben világítva keresik párjukat. A fotókon úgy tűnik, mintha fény-csíkot húznának, szabad szemmel nézve azonban lebegő zöld pontokként láthatjuk őket. (Fotó: Oláh Zoltán).

A világon ismert mintegy 2000 szentjánosbogár fajból körülbelül 50 található meg Európában, Magyarországon azonban csak 3 faj él. A hímek alig nagyobbak 1 cm-nél, míg a nőstények elérhetik a 2,5 cm-es méretet is.

Nagy szentjánosbogár hím (Forrás: http://macroid.ru/showcat.php?cat=2495&lang=en)

A világítás a szentjánosbogaraknál a hímek és nőstények egymásra találását segíti elő. A fényt a potrohuk utolsó szelvényében található világítószerv segítségével bocsájtják ki.

Nagy szentjánosbogár nőstény (Forrás: http://files.school-collection.edu.ru/dlrstore/3d51ea08-137b-4737-8a54-4…)

Kevesen tudják, hogy a szentjánosbogarak lárvái csigákkal táplálkoznak. A nagyobb csigák túlélhetik a szentjánosbogár lárva támadását, a kisebb csigák azonban biztos táplálékul szolgálnak a lárvák számára.

A lárvák 1-2 évig fejlődnek, majd végleges méretüket elérve bebábozódnak, hogy május-júniusban kikelhessenek a kifejlett példányok. A kifejlett bogarak már nem vesznek magukhoz táplálékot, az ő életük csupán a szaporodásra koncentrálódik, párzás és a peték lerakása után rövidesen elpusztulnak.

Szentjánosbogarak az éjszakában (Fotó: Potyó Imre).

A szentjánosbogarak hazánkban minden tájegységben előfordulnak dús aljnövényzetű erdőszéli, vagy parkos területeken. Megfigyelésüket könnyítik a szervezett keretek között zajló, esti szentjánobogár-séták, melyek országszerte több helyen is elérhetőek. További információ a  www.bogarmester.hu oldalon.

Forrás: MME

Kiemelt kép: Hím szentjánosbogár az éjszakában (Fotó: Ritzel Zoltán).