El kellett altatni Irwint, a Fővárosi Állatkert sárkányát

0
2 672 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Fővárosi Állat és Növénykert egyik legnépszerűbb lakója a két és fél méteres Irwin volt, a komodói varánusz. Ő volt a legidősebb a varánuszok közül az állatkertben. Születési gerincproblémái azonban mostanra sajnos odáig fokozódtak, hogy az elaltatása maradt az egyetlen lehetőség.

Túlzás nélkül állíthatő, hogy Irwin fajának történelmi jelentőségű egyede volt. Már azzal is óriási nemzetközi figyelmet váltott ki, hogy tizenöt évvel ezelőtt a világra jött. A tudósok ugyanis akkoriban egy ideje már gyanították, hogy a magasabb rendű gerincesek között egészen kivételes módon a komodói varánuszok képesek lehetnek a szűznemzésre. Vagyis a nőstények anélkül is tudnak termékeny tojásokat rakni, amelyből aztán ki is kelnek a fiatalok, hogy előzőleg hím állattal találkoznának, párosodnának.

A végső bizonyítékot a Chesteri Állatkertben élő Flora nevű nőstény 2006. május 25-én lerakott tojásai adták meg, Floráról ugyanis biztosan tudni lehetett, hogy korábban soha nem találkozott hím komodói varánusszal. A lerakott tojások közül végül öt kelt ki, ezek közül az utódok közül volt az egyik Irwin, aki 2007. január 15-én látta meg a napvilágot. A „szeplőtelen fogantatásból” származó sárkányok híre akkor az egész világsajtót bejárat, így Irwiné is, aki nevét az előző év szeptemberében tragikus balesetben elhunyt „krokodilvadász”, Steve Irwin természetvédő, természetfilmes és televíziós személyiség, az Australia Zoo alapítójának emlékére kapta.

Az ifjú komodói sárkány életének első hónapjait Chesterben töltötte, majd 2008 tavaszán – az első Magyarországon bemutatott komodói sárkányként – a Fővárosi Állatkert lakója lett. Hivatalos bemutatkoza április 24-én, Szent György napján volt. Eleinte a jelenlegi Ausztrálház szomszédságában, egy kisebb bemutatóhelyen láthatta a nagyközönség, majd a 2009. június 26-án megnyílt Mérgesház lakója lett.

Az elmúlt közel másfél évtizedben Irwin sokat nőtt. Az orrtól a farok végéig mért testhossz terén az az egyébként teljesen természetes trend volt érzékelhető, hogy a növekedés üteme egy idő után csökken. Az érkezésekor nagyjából egy méter hosszúságú állat 2009 nyarán 164 cm, 2011 nyarán 191 cm, 2012 nyarán 225 cm, 2013 nyarán pedig 235 cm hosszúnak mérték. A közelmúltban elvégzett legfrissebb méréskor pedig 247 cm-es volt. A testtömegnél éppen fordítva alakult a helyzet, kezdetben csak évről évre csak kicsit gyarapodott az állat súlya, majd később a növekedés egyre inkább kilókban, és nem centikben való gyarapodást jelentett. 2009-ben például Irwin 8 kilót nyomott, mostanra viszont a súlya már megközelítette az 50 kg-ot is.

Bár a komodói sárkányok a természetben falánk ragadozók, a legnagyobb termetű gyíkfajként jelentős a testi erejük, ráadásul a harapásuk mérgező is, Irwin kifejezetten jóindulatú, együttműködő, mondhatni barátságos állat volt. Gondozói rendszeresen tréningeztek is vele. A testhossz mérése sem jelentett nagy gondot, a mérőszalagot minden további nélkül rá lehetett tenni az állat hátára.

Sajnos Irwinnek volt egy születési (pontosabban kelési, hiszen a komodói varánuszok tojásból kelnek ki) eredetű gerincproblémája. Ez kezdetben nem okozott neki túl sok gondot, és nem is nagyon volt látható a nagyközönség számára. Azonban az ezzel összefüggő kidudorodás az állat gerincén egyre nagyobb és nagyobb lett, és a gerincprobléma egy idő után már a mozgásban, a legutóbbi időkben pedig már a táplálkozásban is akadályozta a termetes hüllőt. A folyamatos ápolói gondoskodás és a gyógyszeres kezelés ugyan sokat segített, de mostanra Irwin állapota sajnos olyan súlyossá vált, hogy végül az elaltatás maradt az állat szempontjából legkíméletesebb lehetőség.

Irwin nemcsak az állatgondozók, állatkerti munkatársak, hanem a nagyközönség körében is nagyon népszerű volt, így sokan szomorúak elvesztése miatt. A komodói sárkányokat azonban ezután sem kell nélkülöznünk, hiszen ebből a fajból az állatkertben két másik, Irwinnél jóval fiatalabb állatot is található. Godzilla és Brigitte az Ausztrálház szomszédságában, az úgynevezett Sárkányházban látható.

Forrás: zoobudapest

Képek: Fővárosi Állatkert/facebook