Egyre többen mondanak le a házi kedvencükről a megélhetési válság miatt Nagy-Britanniában

0
142 megtekintés
Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
A koronavírus-járvány alatt még havi 10 ezer állat talált új otthonra Nagy-Britanniában. Mostanra ez a szám 100 környékére esett vissza.

Lassan rekordot dönt az állatmenhelyekre beadott házi kedvencek száma Nagy-Britanniában, írja a Reuters. A gazdik a megélhetési válság miatt kényszerülnek arra, hogy kutyáikat, macskáikat a menhelyekre adják. Az állatok etetése és orvosi ellátása havonta ugyanis akár több száz fontos spórolást is jelenthet.

A délnyugat-londoni Battersea állatmenhely vezetője elmondta, aggódnak, hogy a mostani folyamat hamarosan még rosszabbra fordul, mivel már most is 206 kutyát és 164 macskát gondoznak. A népszerű kedvencek mellett a gazdasági válság áldozatai lehetnek az egzotikus állatok is. Például a kígyóknak és gyíkoknak folyamatosan speciális fűtésre és világításra van szüksége, ami jelentősen megdobhatja a rezsiköltségeket. 

Egy állatvédő szervezet arról panaszkodik, hogy a közelmúltban párnahuzatba csomagolva dobtak egy kisállat-kereskedés bejárata elé három kígyót, köztük egy majdnem 2,5 méteres boát.

Fotó: Pixabay

Míg a koronavírus-járvány alatt az otthonukba bezárkózó emberek soha nem látott mennyiségben döntöttek az állattartás mellett a magány elkerülése miatt, mostanra mindez a visszájára fordult.

Az országszerte 21 központot üzemeltető Dogs Trust vezetője szerint a megélhetési válság olyan gyorsan ütött be, amire senki nem számított. Emiatt sokszorosára emelkedett náluk is a leadott kedvencek száma. A szervezet csak nehezen tud megbirkózni a nyomással, ezért sürgősségi alap létrehozásán gondolkoznak, hogy el tudják látni a bajba jutott állatokat. Azzal is tisztában vannak azonban, hogy ha a kutyakonzervekre nincs pénze az embereknek, akkor adományozásra sem biztos, hogy szívesen adnak ebben a helyzetben.

Vannak azonban pozitív történetek is. A Battersea-hez nemrég egy vemhes macska került, mivel a gazdája nem tudta tovább finanszírozni az állat fenntartását. Az ellést követően kis idővel mind a négy kölyökmacskát örökbe fogadták. Ez azonban – sajnos – a ritka kivételek egyike.

szeretlekmagyarorszag.hu

(ViaZs)