Egyre nagyobb számban jelennek meg bálnák és delfinek a máltai partok környékén

0
419 megtekintés
Fotó: unsplash.com
Swing Szerelem Szulák
Örömteli hírek érkeztek Máltáról. A Máltai Idegenforgalmi Hivatal közleménye szerint a Környezetvédelmi és Erőforrás Hatóság (ERA) megerősítette a hírt, miszerint egyre nagyobb számban jelennek meg bálnák és delfinek a máltai partok környékén – írja a Travelo, a szerkesztőségükbe eljuttatott közlemény alapján.   

Mint írják, a legutóbbi felmérések során négy bálnafajt és négy delfinfajt jelentettek Máltáról. A bálnafajok közül ámbráscetet, a tenger legnagyobb fogú ragadozóját, vagyis uszonyos bálnát, Cuvier-féle csőröscetet és hosszúszárnyú pilóta-bálnát találtak. A delfinekből pedig Risso-delfin, közönséges delfin, csíkos delfin és palackorrú delfin tűnt fel a máltai vizekben.

Az említett fajok többségét ritkán látja az ember, ami nagy valószínűséggel vándorló jellegüknek és mélyebb vizekben zajló életüknek köszönhető

– fogalmaz jelentésében az ERA. Megfigyeléseket azonban velük kapcsolatban is végeznek, leggyakrabban közönséges, csíkos és a palackorrú delfineket lehet látni, amelyekkel a hajósok is egyre többször találkoznak.

Az ERA szerint e három delfinfaj populációja az elterjedésüket és eloszlásukat tekintve stabilnak tűnik, de véleményük szerint további, folyamatos ellenőrzésre van szükség. Ennek részeként valósul meg a jövőben egy, a máltai vizekben élő tengeri emlősökre vonatkozó úttörő jellegű kísérlet, és ezért dolgoznak ki egy hosszútávú stratégiát is az Európai Tengerügyi és Halászati Alap támogatásával.

Fotó: unsplash.com

A bálnákat és a delfineket ugyanis a víz alatti zaj és szemét veszélyezteti leginkább,

ezért az ERA többek között e két tényező csökkentéséért az ACCOBAMS-egyezménynek megfelelően dolgozik a megoldáson. Az ACCOBAMS magyarul a Fekete-tenger, a Földközi-tenger és az egybefüggő atlanti területek cetféléinek védelméről szóló megállapodást jelenti.

Ez egy együttműködésen alapuló, legális természetvédelmi eszköz, amelynek célja a cetfélék fenyegetettségének csökkentése, valamint az állatokkal kapcsolatos jelenlegi ismeretek javítása.