Egyre halkabb és monotonabb lett a madarak éneke az elmúlt 25 évben

0
1 582 megtekintés
Fotó: unsplash.com
Swing Szerelem Szulák
Egyre halkabb és monotonabb lett a madarak éneke az elmúlt 25 évben Európában és Észak-Amerikában.

Ennek oka a fajok eltűnése, az egyedszám csökkenése, amelyek hátterében az emberi tevékenység, például az intenzív mezőgazdaság áll – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

A szakemberek a Nature Communications című tudományos folyóiratban számoltak be eredményeikről. Az Észak-Angliai Egyetem munkatársa, Simon Butler vezette kutatócsoport a Citizen Science Monitoring projekt keretében rögzített madárdalfelvételeket és madárészlelésekről szóló adatokat elemzett. A felvételeket és jelentéseket érdeklődő laikusok készítették 22 európai ország, valamint az Egyesült Államok és Kanada 200 ezer helyszínén. A vizsgálatban a Birdlife madárvédő szervezet osztrák munkatársai, Benjamin Seaman és Norbert Teufelbauer is részt vettek.

Fotó: unsplash.com

A tudósok az információk alapján feltérképezték az elmúlt 25 év madárdalváltozásait az adott területeken. Szinte mindenütt csökkent az idők során a madárdal hangereje és változatossága is.

Ennek oka, hogy a madarak faji sokszínűsége is fokozatosan visszaesett, az egyes madárpopulációk mérete csökkent.

Ez a veszteség nemcsak a madárvilág számára fájdalmas, hanem az emberek számára is. A természet zajai ugyanis fontosak az egészség és a jóllét szempontjából is – hangsúlyozzák a kutatók.

MTI