Egy óriási holdhal tetemét sodorta partra a víz egy dél-ausztráliai strandon

0
1 547 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Egy 1,8 méter hosszú holdhal (Mola mola) tetemét vetette partra a víz a hétvégén egy dél-ausztráliai strandon, ahol egy csapat halász bukkant rá a különös teremtményre.

„A párom a munkatársaival volt kint a parton és először azt hitte, hogy egy hajóroncs darabjával van dolguk” – mondta Linette Grzelak, aki a Facebookon tett közzé egy képet a hatalmas holdhalról.


 „Egészen addig nem hittem el, hogy ez egy valódi élőlény, amíg rá nem kerestem a holdhalra az interneten” – mondta Linette, hozzátéve, hogy férje évek óta halászként dolgozik, ezért „ő tudta, hogy milyen élőlényt találtak, de ő sem látott még ilyet soha élőben”. A pár elmondása szerint a hal elképesztően nehéz volt, és a bőre érdes volt, hasonlóan egy orrszarvúéhoz.
A holdhalat az Adelaide-től 80 kilométerre délre lévő Coorong Nemzeti Parkban találták. Grzelak szerint a tetemet később visszamoshatta a víz az óceánba – írja a BBC hírportálja.
A holdhal a világ legnehezebb csontos hala. Alapvetően a trópusi és mérsékelt tengerek lakója.
A Mola mola az óceánok egyik legbámulatosabb teremtménye. A hatalmas állatot korongformájú teste miatt „úszó fejnek” is nevezik. Szája aránytalanul kicsi, hátúszója és alsósörényuszonya hosszú. Mivel időnként oldalra fekve napozik a vízben, angol neve sunfish, azaz naphal.
Egy szakértő szerint a Dél-Ausztráliában partra vetődött példány fajának egy kisebb termetű képviselője, a holdhalak ugyanis akár 4 méteresre és több mint 2,5 tonnásra is megnőhetnek.
A faj nem jelent veszélyt az emberre, bár amikor a partközeli vizekben úszkálnak, előfordul, hogy cápának nézik őket.
Méretüknél fogva ugyanakkor komoly károkat tudnak okozni a csónakokban. A tavalyi Sydney-Hobart vitorlásversenyen például az egyik hajónak vissza kellett lépnie a versenyből, miután nekiment egy holdhalnak és eltört a kormánylapátja.

Forrás:MTI