Egy kócsag jelent meg Pápán-nagyon ritka vendégnek számit errefelé

0
232 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A madár a magyar természetvédelem szimbóluma, fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 forint.

Hazánkban is ritkán látható madár, egy nagy kócsag tűnt fel január végén Pápa mellett. Egy helyi fotósnak sikerült megörökítenie a madarat. -írja a Szeretlek Magyarország hírportálja.

A ritkaságnak számító madár még január végén bukkant fel Pápa mellett, egy helyi fotós pedig sikeresen megörökítette. Az eleség után kutató gyönyörű madarat az Edvy-Malom mellett folyó Tapolca-Bakony-ér medrénél sikerült megörökíteni.

A nagykócsag, a hófehér gémfélék legnagyobb képviselője. Régies neve nemes kócsag. A magyar természetvédelem címermadara.

Testhossza 85-100 centiméter, szárnyfesztávolsága a 140-170 centimétert is eléri. A nemek hasonlóak, bár tömegét tekintve a hím kissé nagyobb, 1030 gramm körüli, míg a tojó mintegy 960 grammot nyom.

A nagy kócsag tollazata kikelésétől fogva fehér, költési időn kívül csőre sárga, lába barna, arcbőre zöldes. Nászruhája szintén fehér, ám sok gémfélével ellentétben nincs bóbitája, helyette hosszú, fátyolos szárnytollai nőnek; ilyenkor csőre rózsaszínes, pirosas, később fekete (olykor sárga tővel), arcbőre élénkzöld, lába pedig fekete.

Fotók: Szeretlek Magyarország