Denevérre is lehet szavazni az év madara választáson Új-Zélandon

0
153 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Először lehet emlősállatra, az őshonos denevérre is szavazni Új-Zélandon az év madara választáson – írta meg a The Guardian.

Az év madarát 16 éve szavazzák meg a szigetországban, a szárnyas emlős azonban először került a jelöltek közé. A frissen közzétett jelöltlista ezzel meglepetést is okozott.
A Forest & Bird természetvédelmi szervezet szóvivője, Laura Keown elmondta: bár a denevéreket tartották felelősnek a globális koronavírus-járvány kitöréséért, a jelöltlistára nem azért kerültek fel, hogy javítsák a megítélésüket.

A pekapeka-tou-roa, vagy más néven az új-zélandi hosszú farkú denevér a szóvivő szerint egyébként is teljesen ártatlan a dologban. „Imádnivaló, különleges és nem okoz betegséget” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a jelöléssel a súlyosan veszélyeztetett faj védelmére akarták ráirányítani a figyelmet.

A denevér versenyben való indítása azonban vitát váltott ki a közösségi médiában.

„Egy emlős lenyúlta az év madara versenyt. Befogadók akarunk lenni, de azért mégis” – írta az új-zélandi tudományos élettel foglalkozó központ.

„Szeretem a denevéreket, de azok nem madarak” – jegyezte meg egy twitterező.

Mások viszont azzal érveltek az indítás mellett, hogy az új-zélandi denevér „madarabb” egyes helyi madaraknál, amelyek viszont úgy viselkednek, mint egy emlős. Az Új-Zéland nemzeti madarának tartott kivi például röpképtelen.
Az év madara szavazás online zajlik, és általában több tízezren voksolnak kedvencükre.

MTI

Kiemelt kép:pexels