David-szarvas borjúk cseperednek Miskolcon

0
225 megtekintés
David-szarvas (Elaphurus davidianus), vagy kínai nevén milu - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A David-szarvas, vagy kínai nevén milu, igazi különlegessége, hogy természetes élőhelyén korábban kipusztult, így csak az állatkerteknek köszönheti, hogy mind a mai napig fennmaradt. A ritkaságnak számító patások remekül érzik magukat Miskolcon, most épp számszerint négy borjúval is jelezték, hogy ott bizony szép az élet, ahol vannak. 

Mint az Állatkert közleményében olvasható, a David-szarvast (Elaphurus davidianus) viszonylag későn fedezte fel a nyugati tudomány: a francia szerzetes, Armand David – akiről a faj a nevét is kapta – 1865-ben pillantotta meg a faj első példányait a kínai császár vadaskertjében. Valószínű, hogy ekkor már a császári vadaskerten kívül sem éltek máshol David-szarvasok. A 20. század elején azonban súlyos árvizek és a bokszerlázadás alatt a lakosok vadászata miatt innen is eltűntek.

Elképesztően érdekes arcuk van – David-szarvas (Elaphurus davidianus), vagy kínai nevén milu – Fotó: Flickr

18 egyed azonban megmaradt különféle európai állatkertekben, ahonnan minden állatot Angliába, a woburni herceg birtokán lévő vadasparkba szállítottak. Az állatok itt annyira jól érezték magukat, hogy néhány évtized múltán már több száz David-szarvas élt Európa állatkertjeiben.

David-szarvas (Elaphurus davidianus), vagy kínai nevén milu – Fotó: Flickr

A legnagyobb lépés azonban az 1980-as években következett, amikor első alkalommal engedtek szabadon kínai nemzeti parkokban milukat, hogy újra élhessen vadon ez a különleges szarvasfaj.

A David-szarvasok párzási ideje nyár elejére, többnyire júniusra esik. A következő év tavaszán, bő kilenc hónapos vemhességet követően jönnek a világra a borjak, amelyek a patások többségéhez hasonlóan nagyon fejlettek, néhány órával születésük után már követni tudják anyjukat. Az első napokban idejük nagy részét azonban még egy rejtett helyen pihenve töltik.

David-szarvas (Elaphurus davidianus), vagy kínai nevén milu – Fotó: miskolczoo

Az Állatkert legifjabb David-szarvas borjai április első felében jöttek a világra, így most már elég nagyok és erősek ahhoz, hogy szinte folyamatosan a felnőtt állatok társaságában legyenek és a látogatók is megfigyelhessék őket.

miskolczoo