Daróczi Csaba nyerte el Az év természetfotósa 2019 díjat

0
970 megtekintés
Az emlősök viselkedése kategória 1. helyezett képét az Év Természetfotósa, Daróczi Csaba készítette. A háború és béke című alkotás a Magyar Természettudományi Társulat különdíját is elnyerte - Fotó: Daróczi Csaba / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt
Swing Szerelem Szulák
Daróczi Csaba nyerte a Lenergy – Az év természetfotósa 2019 pályázat fődíját – hangzott el a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége pályázatának keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A 27. alkalommal meghirdetett pályázaton Az év természetfotója Máté Bence Békacomb című alkotása lett. Az év ifjú természetfotósa címet Koncz-Bisztricz Tamás nyerte el – mondta el Fáth Péter, a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke. Hozzátette: a pályázat héttagú szakmai zsűrije összesen 14 kategóriában mintegy 200 fotós több mint 3300 képéből válogatott, az utolsó fordulóban 103 mű versenyzett a díjakért.

Az Év Természetfotója 2019-ben – Máté Bence: Békacomb – Fotó: Máté Bence / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

A pályázat utolsó fordulójába jutott képeket november 6. és december 31. között a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon láthatja a közönség.

Fáth Péter kiemelte, hogy a végső győzelemért Daróczi Csaba és Máté Bence versenyzett. Daróczi Csaba kreativitását méltatva kiemelte, hogy az idén a világ legsikeresebb természetfotósa, akinek a legtöbb képe szerepel a kiállításon is. Tíz alkotása – köztük három kategória-győztes – kapott helyet a 103 fotót bemutató tárlaton.

Állatok szemtől szemben kategória első helyezését Tökölyi Csaba egy szégyenlős lundáról készült fotója nyerte meg. – Fotó: Tökölyi Csaba / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

A Kezünkben a Föld kategória első díját Rácz Péter, A madarak viselkedése kategória első helyét Kovács Norbert, Az emlősök viselkedése kategória legjobb helyezését Daróczi Csaba nyerte el. Szintén Daróczi Csaba végzett Az állatok viselkedése és Az állatok és környezetük kategória élén is, Az állatok szemtől szemben kategória legjobbja Tökölyi Csaba lett.

A fenntartható energiatermelés és a természet kapcsolata – 1. díj – Lakatos János: Felvillanyozva – Fotó: Lakatos János / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

A Növények és gombák kategória első díjával Nagy Bertoldot jutalmazták, a Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriát Nagy Gábor, a Tájak kategóriát Urbán Helga, az Élet a vízfelszín alatt kategóriát Földi László nyerte.
Litauszki Tibor képe lett a Napnyugtától napkeltéig kategória, Urbán Helga műve a Fekete-fehér természetfotók kategória, Lakatos János felvétele A fenntartható energiatermelés és a természet kapcsolata kategória legjobbja, emellett több különdíjat is odaítéltek.

Tájak – 1. díj – Urbán Helga: Szivárvány-hegy – Fotó: Urbán Helga / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

A felvételekből kétnyelvű, magyar-angol album is megjelent az Alexandra Kiadó gondozásában Az év természetfotói – Magyarország 2019 címmel.

Gaál Péter, a pályázat névadó támogatója, a Lenergy Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: támogatnak minden természetvédelmi célú, természetfotózással kapcsolatos kezdeményezést, mert ezt tartja a legjobb eszköznek Magyarország természeti adottságainak bemutatására.

Az Év Ifjú Természetfotósa, Koncz-Bisztricz Tamás – Köd – Fotó: Koncz-Bisztricz Tamás / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

A pályázat kiemelt támogatója, a Nemzeti Közművek (NKM) Áramszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Tóth József elmondta: 32 ezer kilométer hálózatuk van, a vállalat eddig több ezer kilométer szabadvezetéket épített át madárbaráttá és költőhelyeket alakítottak ki. A természetvédelem a szemléletformáláson is múlik – mondta, hozzátéve, hogy a természetfotózás is jó módszer erre.

Élet a vízfelszín alatt, Földi László: Kötelék – Fotó: Földi László/ Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

A kiállítás megnyitóját és a díjátadót kedden este rendezték meg a Magyar Természettudományi Múzeumban.

MTI