Cuki vörös óriáskenguru bébik kandikálnak már ki az erszényből Nyíregyházán

0
84 megtekintés
Vörös óriáskenguru mama és kandikáló kicsinye - Fotó: sostozoo.hu
Swing Szerelem Szulák
Már megleshetjük a vörös óriáskenguru csapat legfiatalabb tagjait a Nyíregyházi Állatparkban. Igen termékeny a csapat hiszen ebben az esztendőben is 2 kicsivel gyarapodott az állomány, így a már zsebből kikandikáló apróságokkal együtt 10 tagot számlál az Ausztrália élővilágát bemutató kifutórendszerben. Nem mellesleg vörös óriáskengurut az országban csak Nyíregyházán láthatunk – írja az sostozoo.hu.

A kis kenguruk jelenleg kb. 200 naposak, ám míg a legtöbb fajnál azonnal láthatjuk, ha szaporulat születik, a kenguru-féléknél egy jó ideig csak sejthetjük azt, ugyanis az erszényes állatokra az a jellemzője, hogy utódaik roppant fejletlen állapotban jönnek a világra. A szinte embrionális állapotú, mindössze 1-2 cm es újszülöttek hátsó végtagjai és farka inkább csak kezdemény, szemük még nem nyílt ki és szőrtelenek.

Születés után az első 2 hónapban a biztonságot nyújtó erszényben fejlődnek, és körülbelül 150 naposan dugják ki a fejüket először anyjuk erszényéből. Az idő múlásával egyre többet időznek a külvilág megfigyelésével, majd kb. 8 hónaposan végleg elhagyják a biztonságot nyújtó erszényt.

A vörös óriáskenguru a világ legnagyobb ma élő erszényes állata, tudományos neve vörös nagylábút jelent, mivel tekintélyes, hosszú hátsó láb jellemzi. Míg a nőstény mindössze 40 kilogrammos, a hím akár 90 kilogramm testtömegű is lehet, magassága elérheti a 170-180 centimétert.

Tápláléka általában igen alacsony tápértékű fűfélékből áll, de cserjék leveleit is szívesen fogyasztja. Ausztrália ikonikus állata belső, vízben szegény területeken, akár száz egyedből álló csoportokban is élhet, és képes akár óránkénti 50 kilométeres sebességgel ugrálni.