Cuki fotón a Nyíregyházi Állatpark féléves Geoffroy-macska csemetéje

0
1 582 megtekintés
A tündéri, már féléves Geoffroy-macskakölyök - Fotó: Nyíregyházi Állatpark - Facebook
Swing Szerelem Szulák
A zoológiai szenzációnak számító féléves kölyökről, a minap osztott meg egy tündéri fotót az Állatpark a közösségi oldalán, a fotó mellett játékra is invitálva követőit. A Geoffroy-macska esetében még a fotók is ritkaság számba mennek, ugyanis az éjszakai életmódott folytató kis vadmacskák állatkertekben is ritkán láthatóak és nehezen szaporodnak. Az elmúlt évben csak három állatkertben sikerült szaporítani az egész világon, ebből az egyik a Nyíregyházi Állatpark. 

Most viszont, az Állatparknak sikerült kiütni a cukiságmérőt ezzel a fotóval, az olvasók pedig megmutathatják saját kedvenceiket, amennyiben hasonlít a kis Geoffroy-macskakölyökhöz.

A ritka faj egyébként az Európai Fajmegőrzési Program révén kerültek Nyíregyházára. A jelenleg tizenkét éves, Csehországban született hím 2014-ben, míg tizenegy éves német párja 2017-ben költözött be a sóstógyógyfürdői látványosságba.

A faj a nevét Étienne Geoffroy Saint-Hilaire 19. században élt francia zoológusról kapta. A 45-75 centiméter hosszú, 3-8 kilogramm súlyú ragadozó, Bolívia, Brazília, Argentína, Paraguay, Uruguay és Chile területén él elsősorban  erdőkben, bozótosokban és a 3300 méter feletti hegyekben; utóbbi miatt a helyi lakosság a „hegyek macskájának” nevezi.

Különleges mintázatú bundája miatt élőhelyén erősen fenyegetett, mivel prémje az állatkereskedelemben nagyon kedvelt, emellett drasztikusan csökkenő élőhelye is tizedeli állományait.

Ez is érdekelhet:

Igazi ritkaság: Geoffroy-macska született a Nyíregyházi Állatparkban