Cuki császárbajszú tamarin hármasikrek születtek a bécsi állatkertben

0
477 megtekintés
Fotó: © Daniel Zupanc
Swing Szerelem Szulák
Öt év után újra császárbajszú tamarinok születtek a Schönbrunni Állatkertben. A három majombébi még csak öt centis, így nemüket még nem lehet megállapítani. A bajszos ikrek idejük fő részét apjuk hátán töltik, de már az első mászásaikkal kísérleteznek.

A Schönbrunni Állatkertben a koronavírus idején sem áll meg az élet. A világ legrégebbi állatparkjában decemberben három új jövevény született: a császárbajszú tamarin házaspár, Tamaya és Purple három kismajma.

A Dél-Amerika esőerdeiben honos állatok hosszú, lefelé hajló, dús fehér bajszukról ismertek, ami a hímeket és a nőstényeket is díszíti és már a kicsiken is megfigyelhető. A december 1-jén született ikrek – a farkuk nélkül – csupán öt centi hosszúak, nemüket a gondozóknak még nem sikerült megállapítaniuk. A felnőtt példányok 3-400 grammot nyomnak, testhosszuk körülbelül 25 centiméter, farkuk viszont 35-41 centisre nő meg.

Fotó: © Daniel Zupanc

Tamaya és Purple most először néztek szülői örömök elé és sok tennivalójuk akad az eleven bébikkel. Ez különösen Purple-re igaz, hiszen a tamarinoknál az utódok felnevelése a hím feladata. Az idő nagy részében a majomapuka hátán hordozza kicsinyeit, azok csak akkor kerülnek anyjukhoz, amikor éhesek lesznek. A hármasikrek minden egyes nappal egyre bátrabbak, már az első mászógyakorlatokkal kísérleteznek, amiben éles karmaik segítik őket.

Fotó: © Daniel Zupanc

Császárbajszú tamarin utoljára öt éve született a Schönbrunni Állatkertben. A család még keresztszülőkre vár: aki támogatni szeretné őket, havi nyolcvan euróért megteheti.

Via