Cuki berber csíkos fűegérbabák rohangásznak a Nagyerdei Kultúrparkban

0
371 megtekintés
Berber csíkos fűegér (Lemniscomys barbarus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A jelek szerint remekül érzik magukat a tavaly áprilisban átadott afrikai éjszakai társasbemutató lakói, hiszen a korábban sosem tartott berber csíkos fűegerek még érkezésük évében utódokkal lepték meg a park lelkes gondozóit – olvasható az állatkert weboldalán

A november közepén felfedezett, egyelőre ismeretlen nemű két apróság gyorsan cseperedik, és méretben már majdnem utolérték szüleiket. A felnőtteknél észrevehetően bátrabbak – egyikük kifejezetten barátságos gondozóival –, így ha mázlink van,  megpillanthatjuk őket az egyiptomi gyümölcsevő denevérekkel és a szintén tavaly érkezett szenegáli fülesmakikkal közös otthonuk talajszintjén.

Berber csíkos fűegér (Lemniscomys barbarus) – Fotó: Flickr

A Marokkó, Algéria és Tunézia partvidékének mediterrán cserjéseiben és erdőiben őshonos berber csíkos fűegér (Lemniscomys barbarus) 30 gramm körüli tömegével és 8-12 cm-es testhosszával nemének legkisebb termetű képviselője.

Berber csíkos fűegér (Lemniscomys barbarus) – Fotó: Flickr

Élettartama a vadonban alig haladja meg a hat hónapot, emberi gondozásban viszont akár a négy és fél évet is elérheti. Sűrű fűtakaró alatt ásott üregekben lakik, jellemzően egyedül vagy párban. Szinte egész életét az üreg környékén éli le; a bejárattól rendszerint jól látható ösvény vezet táplálékszerző helyéhez.

Berber csíkos fűegér (Lemniscomys barbarus) – Fotó: Flickr
Berber csíkos fűegér (Lemniscomys barbarus) – Fotó: zoodebrecen

Étrendjének alapját a fű képezi, de fogyaszt leveleket, gyökereket, terméseket, magokat és ritkábban rovarokat is. Bár természetes populációi egyelőre stabilak és népesek, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.