Csillagos ég a föld alatt – Új-Zéland szentjánosbogár barlangjai

0
7 596 megtekintés
Fotó: i.ytimg.com
Swing Szerelem Szulák
Csodálatos élmény vár azokra, akik ellátogatnak Új-Zéland Waitomo-mészkő-barlangjaihoz. A barlang alatt található egy másik barlang, ahová csak egy földalatti folyón keresztül lehet eljutni csónakokkal, ez a Glowworm-barlang vagyis a Szentjánosbogár-barlang. 

Mintha a csillagos ég költözött volna a föld alá. A Waitomo Glowworm Caves (szentjánosbogár barlangjai) ÚJ-Zéland északi szigetén fekszenek. Ami igazán különlegessé teszi ezt a helyet az a Arachnocampa luminosa nevű faj, ami egyedül itt Új-Zélandon található meg az egész Földön.

Fotó: carringtontours.co.nz
Fotó: lh3.ggpht.com

Az elnevezés megtévesztő módon szentjánosbogarak jelenlétére utal. A csillagos égboltnak tűnő világítást azonban egy Arachnocampa luminosa nevű légyfaj ragadozó lárvája adja, amely a kékes fény kibocsátásával (biolumineszcencia) próbálja odacsalogatni a zsákmányt, vagyis a barlangba tévedt rovarokat.

Fotó: news.nationalgeographic.com

A lárva egy tucat zsinórt enged le – a pókokhoz hasonlóan – azért, hogy az általa kibocsátott fény felé szálló rovarok ezekbe a ragadós szálakba tapadjanak. A fajt az őslakos Māorik “titiwai” néven ismerik, aminek jelentése “víz felé vetített”.

Fotó: i.ytimg.com
Fotó: getsready.com
Fotó: esdiario.com
Fotó: i.ytimg.com

Forrás: fantasztikusvilag.hu