Búcsúzkodnak Kalifornia óriáspandái, vissza kell térniük Kínába

0
404 megtekintés
Xiao Liwu, a most 6 éves, fiatal hím is San Diego szülötte - Kép: San Diego Union-Tribune
Swing Szerelem Szulák
Óriáspandák nélkül marad a kaliforniai San Diego állatkertje, mivel lejár a Kínával kötött több mint 20 éves kölcsönszerződés. Az állatkert utolsó két óriáspandáját, a 27 éves Bai Yunt, magyar nevén Fehér felhő és hím kölykét, a hatéves Xaio Liwut, azaz Kis ajándékot április 27-én láthatják utoljára a látogatók, a két állatot ezt követően Kínába viszik.

Egy másik óriáspanda, a 28 éves Gao Gao, vagyis Hórihorgas már tavaly októberben visszatért szülőhazájába.

A 27 éves Bai Yun és 6 éves kölyke, Xiao Liwu – Kép: San Diego Zoo Facebook

Az óriáspandák, köztük elsőként Bai Yun, egy eddig példa nélkül álló sokoldalú nemzetközi fajmegőrzési program keretében kerültek San Diegóba. A Hszinhua hírügynökség szerint a dél-kaliforniai állatkertben Bai Yun, Gao Gao, valamint ott született hat kölykük tanulmányozásával sok új ismeretet sikerült begyűjteni a pandák viselkedéséről, vemhességéről, születéséről, az anyai és az öregkori gondoskodásról, és ezen ismeretek birtokában sikerült több mint 2000-re növelni a vadon élő óriáspandák számát Kínában.

A hét hónapos Xiao Liwu, édesanyjával, Bai Yunnal, még 2013-ban – Kép: San Diego Union-Tribune

„Az óriáspanda-megőrzési program rendkívül sikeres kísérlet volt egy faj megmentésére” – írja honlapján az állatkert, amely szeretné folytatni az együttműködés a kínai partnerekkel, de egyelőre nem tudni, hogy lesznek-e valaha is újra óriáspandák San Diegóban. A jövőben három amerikai állatkertben lesznek láthatóak óriáspandák, a washingtoni Smithsonian Nemzeti Állatkertben, valamint az atlantai és a memphisi állatkertben.

Forrás: MTI, nbcsandiego.com