Borzas gödény vendégeskedett egy pár napot Tiszaalpáron és a Csaj-tavon

0
119 megtekintés
Borzas gödény (Pelecanus crispus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A tiszaalpári Nagy-tavon egy borzas gödény jelenlétét fedezték fel a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai 2022. április 8-án. A faj a 18. századig még költött hazánkban, a 19. században már csak a Kárpát-medence déli mocsaraiban. Ezután eltűnt a régióból, vélhetően a nagy kiterjedésű vizes élőhelyek csökkenése és a vadászat miatt – írja a nemzeti park. Így nem meglepő, hogy mindig nagy öröm, ilyen ritka vendég teszi tiszteletét hazánkban. 

Mint írják, azóta időnként megjelennek kóborló példányok az országban. Tiszaalpáron tavaly júniusban is volt egy, amely napközben került szem elé, majd másnap reggel elrepült és utána már nem észlelték.

Fotó: Barkóczi András – knp.hu

Ez a most felbukkant egyed se sokat időzött a Nagy-tavon, alig néhány óra tartózkodás után szárnyra kapott és déli irányban távozott. Másnap a tömörkényi Csaj-tavon pihent, április 10-én reggel onnan is továbbállt, délután már a szegedi Fehér-tó felett látták délnek átrepülni.

Spektívből készített fotó a Nagy-tónál 2022. április 8-án. Fotó: Kiss Mónika – knp.hu

A borzas gödény a Balkán-félszigeten, Ukrajnától Dél-Oroszországig, Mongóliától Kazahsztánig, Törökországtól Nyugat-Kínáig fészkel. 2009-2015 között hosszasan időztek hazánkban egyedei, nagyobb vizes élőhelyeinken feltűnve. Ezután 2018-ban Tokajnál láttak egy átrepülő példányt, 2020-ban Berettyóújfalu mellett került elő, majd 2021-ben és most Tiszaalpáron.

Kicsit közelebbről, hogy milyen impozáns madár is ő:

Borzas gödény (Pelecanus crispus) – Fotó: Flickr

A faj hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.