Bohókás, eddig még sosem látott papagáj költözött Debrecenbe

0
35 megtekintés
Fokföldi papagáj (Poicephalus robustus) - Fotó: zoodebrecen.hu
Swing Szerelem Szulák
Frissen beköltözött új lakója van az állatkertnek, méghozzá egy bohókás fokföldi papagáj személyében. A csinos madár a Szegedi Vadasparkból cuccolt át, hogy innentől debreceni színekben népszerűsítse a papagájok népes faját – olvasható az állatkert oldalán

Mint írják, az új tollas kolléga köznapi neve is árulkodó, a fokföldi papagáj Afrika déli csücskének örökzöld erdőiben honos, sőt, ő a Dél-afrikai Köztársaság egyetlen endemikus papagájfaja.

Fokföldi papagáj (Poicephalus robustus) – Fotó: zoodebrecen.hu

Élőhelyén különféle magvakkal és gyümölcsökkel táplálkozik; kedvencei a sárgafa-fajok termései, amelyek magjainak terjesztésében fontos ökológiai szerepet játszik. 4-5 éves korára válik ivaréretté; költőodúját is előszeretettel alakítja ki sárgafák törzsében, ezután pedig a hím és a tojó felváltva ül a tojásokon.

Fokföldi papagáj (Poicephalus robustus) – Fotó: zoodebrecen.hu

Élőhelyének csökkenése és az illegális kereskedelem miatt jelenleg sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, természetes egyedszáma pedig 730-1200 közé tehető. Európai állatkertekben viszonylag ritka, mivel összesen 10 – ebből két hazai – intézményben találkozhatunk vele.