Betiltották az amerikai bully kutyafajta XL változatát Nagy-Britanniában

0
172 megtekintés
Amerikai bully XL - Fotó: iStock
Swing Szerelem Szulák
Megtiltotta kedden ismertetett határozatában a brit kormány az amerikai bully kutyafajta XL változatának tenyésztését és forgalmazását, arra hivatkozva, hogy az elmúlt években több halálos áldozata volt ilyen kutyák emberek elleni támadásainak.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékfejlesztési minisztérium által közzétett kormányhatározat szerint 2024. február 1-jétől bűncselekménynek minősül az ilyen kutyák beszerzése Angliában és Walesben, hacsak a tulajdonos valamilyen oknál fogva nem kap felmentést a tilalom alól.

Idén december 31-étől tilos lesz eladni, a szabadban elhagyni, tenyészteni vagy ajándékba adni, illetve póráz és szájkosár nélkül sétáltatni amerikai bully XL kutyákat. Azokat a példányokat, amelyek január 31-ig nem töltik be első életévüket, 2024. december 31-ig ivartalanítani kell, az idősebb kutyákat jövő június 30-ig kell alávetni ennek az eljárásnak.

A kedden ismertetett intézkedés előzményeként az utóbbi két évben több halálos áldozata volt országszerte az ilyen kutyák támadásainak. Szeptemberben és októberben két férfi, tavalyelőtt egy tízéves fiú halt meg, miután amerikai bully XL kutyák támadtak rájuk. Más hasonló kutyatámadásokban többen – köztük gyerekek – súlyosan megsérültek.

Szakértők szerint a zömök, igen erőteljes testfelépítésű kutyafajtát az Egyesült Államokban tenyésztették ki az 1980-as években, alapvetően az amerikai pitbull terrier és az amerikai Staffordshire terrier keresztezésével. A felnőtt példányok testsúlya meghaladhatja a 60 kilogrammot.

Szokás szerint a kutyák isszák meg a felelőtlen gazdák tetteit. Így kell elrettentő reklámot generálni egy fajtának. Akit érdekel a bully XL pontosabb ismerete és tisztában van vele, hogy semmilyen kutya nem agresszív, csak ha azzá teszik, akkor IDE KATTINTVA lehet elmélyülni a megismerésében.

Rishi Sunak brit miniszterelnök nemrégiben jelezte, hogy a kormány a kutyafajta tenyésztésének és forgalmazásának tilalmára készül. A brit kormány állami állatorvosi szolgálata ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a már tulajdonosoknál lévő példányokat nem kobozzák el a hatóságok, de a kutyákat be kell jegyeztetni.

MTI