Bemutatkozik Félix, a Budakeszi Vadaspark új vadmacskája

0
684 megtekintés
Félix, a szelíd kandúr
Swing Szerelem Szulák
2021 őszén került a Budakeszi Vadaspark gondozásába a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén fellelt, elárvult, kritikus egészségi állapotban lévő vadmacskakölyök. A fajtiszta kandúr a szakértői gondviselésnek köszönhetően mára jó egészségnek örvend. A jövőben a Budakeszi Vadaspark nyújt számára állandó otthont, ahol a Vadmacska Fajmegőrzési Programban a veszélyeztetett vadmacska faj “nagyköveteként” szolgálja fajtársai védelmének ügyét – olvasható a Vadaspark közleményében.

A Félix nevet kapott vadmacska-kandúrra három hetes korában találtak rá a Börzsöny zárt erdős területén. Az akkor rossz egészségi állapotban lévő csöppséget a Budakeszi Vadasparkba szállították, ahol a faj viselkedésének mély ismerete lehetővé tette a szükséges intézkedések elvégzését. Az állatorvosi segítségnek és a következetes gondozási tervnek hála az akkor alig 300 gramm súlyú állat állapota gyorsan javult. A későbbi genetikai vizsgálat eredménye pedig egyértelműen kimutatta, hogy a viselkedésében és a külsejében jellegzetes vadmacska-jegyeket mutató kandúr tisztavérű európai vadmacska.

A Vadmacska Fajmegőrzési Program nagykövete

A fiatal vadmacska egyed a Budakeszi Vadasparkban töltött idő alatt minimális humánkontakt mellett, a lehető legtermészetesebb körülmények között cseperedett. Az állat viselkedésében mégis sokkal szelídebb, mint a természetben nevelkedett társai, amely csökkentheti a szabadban történő túlélés esélyeit. Figyelembe véve a szakértői véleményeket, a genetikailag tisztavérű kandúr új és végleges otthona a Budakeszi Vadaspark lesz, ahol veszélyeztetett fajának nagyköveteként vesz részt a Vadmacska Fajmegőrzési Program tudományos és ismeretterjesztő tevékenységében.

Félix tágas és természetközeli “berendezésekkel” felszerelt kifutója a Budakeszi Vadaspark újonnan átadott Madaras Körletében található, ahol a látogatók a vadmacska mellett a hazánkban őshonos madárfajokat is megismerhetik.

Félix, fajának legújabb nagykövete

A Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. az Agrárminisztérium támogatása mellett 2021 tavaszán indította el a Vadmacska Fajmegőrzési Programot. A kutatási program célja a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Budai-hegyekben élő vadmacska populáció életmódjának és viselkedésének feltérképezése, a fajtiszta és a hibrid egyedek arányának felmérése, hosszú távon a fajmegőrzés, valamint a repatriálási program létrehozása.

Jótékonysági futóverseny a vadmacskák ügyéért

A Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő Zrt., az Örökerdő Alapítvány és a CoffeeRun május 14-én, szombaton „Fuss, Forest! – A nagy vadmacska küldetés” néven rendez jótékonysági futóversenyt. Az erdei futáson felnőttek és gyermekek, profi és hobbi futók, egyénileg és csapatban is indulhatnak. A versenyzők a nevezési díjjal a Vadmacska Fajmegőrzési Program további kutatási lépéseinek megvalósításához járulnak hozzá.
A verseny hét különböző hosszúságú és nehézségű futamaira május 8-ig lehet jelentkezni az Erdei futás hivatalos oldalán.

Az Erdei Futás hivatalos honlapja:

https://erdeifutas.hu/

További információ a Vadmacska Fajmegőrzési Programról:

https://budakeszivadaspark.hu/a-vadmacska-eve-a-budakeszi-vadasparkban/