Belehúzott a dél-afrikai sülpár, idén már a második ikerpár cukiskodik a kifutóban

0
651 megtekintés
Sülbaba Debrecenben - Fotó: zoodebrecen.hu
Swing Szerelem Szulák
Emelték az idei tétet a dél-afrikai sülök, szeptember 23-án újabb ikerpár jött világra a Debreceni Állatkertben. Mivel ennél a fajnál általában évente csak egyszer születnek kölykök, kiemelten különlegesnek számít az idei második szaporulat – tudatta a jó hírt közösségi oldalán az Állatkert

Aki látni szeretné őket, azoknak érdemes a délelőtti órák során felkeresni a sülkifutót, ugyanis a két, egyelőre ismeretlen nemű apróságot egyre gyakrabban látni, amint a külvilággal ismerkednek, így a szerencsés látogatók már őket is megpillanthatják.

A dél-afrikai sül (Hystrix africaeaustralis) a kontinens déli szavannáin és erdőiben őshonos. Afrika legnagyobb termetű rágcsálójaként főleg növényi részeket fogyaszt, de látták már csontokon és állati tetemeken rágódni is. A legtöbb rágcsálókölyöktől eltérően a kis sülök fejletten, nyitott szemmel és szőrösen jöttek világra. Tüskéik születésüket követően még puhák, csupán néhány nap elteltével keményednek meg. Bár alapvetően még anyatejjel táplálkoznak, néhány naposan már elkezdik a szilárd táplálék fogyasztását is. A dél-afrikai sülök kis családi közösségekben élnek, melyek a szülőpárból és a még nem ivarérett kölykeikből állnak.

Dél-afrikai sül (Hystrix africaeaustralis) – Fotó: Flickr

Helyenként túlzott mértékű vadászata miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, itthon kizárólag Debrecenbebn találkozhatunk velük.