Befogták Juan Carritót aki betört egy pékségbe

0
298 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Befogták azt a veszélyeztetett appennini barnamedvét, amely betört egy pékségbe az olaszországi Abruzzo tartományban.

Juan Carritót, ahogy a közép-olaszországi Roccaraso falujának lakói elnevezték, egy „problémás állatoknak fenntartott” intézménybe vitték.
    A veszélyeztetett appennini alfajhoz tartozó barnamedve december elején egy éjszaka betört egy pékségbe, és befalta a süteményeket. A kétéves medvét akkor befogták, nyugtatót kapott, majd Abruzzo, Lazio és Molise tartományok egy emberektől távol eső nemzeti parkjába került – írta hétfőn a The Guardian online kiadása.

    Egy héttel később azonban visszatért Roccaraso síközpontba, ahol lefilmezték, amint a hóban egy rá támadó, harapdáló, ugató kutyát ráz le magáról.
    Juan Carritót az elmúlt két évben többször is látták, amint az utcákon járkál és szökőkutakból iszik. Nemrég a vasútállomás közelében vették észre, vasárnap délután pedig csalival, valamint egy medvék befogására használt, úgynevezett csőcsapdával befogták.

    Altató injekciót kapott, majd a Chieti megyei Palena medverezervátumba szállították. A rendőrség azt mondta, noha nehéz döntés volt, mégis be kellett fogni „magabiztos” viselkedése miatt, saját épsége érdekében.
    „A beavatkozásra szükség volt, hogy a medvét megvédjük, távol tartsuk a veszélyes helyzetektől, és attól a környezettől, ahol túl régóta szinte csakis hulladékot evett” – mondta Lucio Zazzara, az appenini barnamedvéknek otthont adó Maiella nemzeti park elnöke.
    A Palena rezervátumban – ahol várhatóan csak átmenetileg lesz – Juan Carritót éjjel-nappal figyelemmel kísérik.

    „Az a legfontosabb, hogy a vadonba való visszatérését segítsük” – tette hozzá Zazzara.
    Több mint 600-an írták alá a medve befogása ellen tiltakozó petíciót. „Juan Carrito sose bántott senkit” – mondta Luii Liberatore helyi lakos, aki a kérelmet elindította.

    Az appennini barnamedve súlyosan veszélyeztetett alfaj, az Appennini-hegység Abruzzo, Lazio és Molise tartományait átszelő erdeiben él.
    A Természetvédelmi Világszövetség (WWF) olasz irodája 2019-ben arra hívta fel a figyelmet, hogy az alfajt a kihalás fenyegeti. Az elmúlt 25 évben a populáció megfogyatkozott, 63 százalékuk orvvadászat áldozata lett, vagy járművek ütötték el.

MTI

KIemelt kép: Pixabay